Τουρκία: Συνελήφθησαν 11 στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος

Δύο συμπροέδρους και 9 βουλευτές του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνέλαβε η αστυνομία πριν από λίγες ώρες, λόγω της άρνησής τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με “τρομοκρατική προπαγάνδα”.

Η τουρκική αστυνομία εισέβαλε στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, ενώ διεξήγαγε έρευνα και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Άγκυρας. Επίσης έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον άλλων δύο βουλευτών οι οποίοι όμως βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σε βίντεο που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση φαίνονται στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος να λογομαχούν με τους αστυνομικούς, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δρόμος όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από περιπολικά.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου με 59 έδρες σε σύνολο 550.

Οι βουλευτές στη Τουρκία απολαμβάνουν ασυλίας, ωστόσο για το συγκεκριμένο κόμμα η ασυλία ήρθη στις αρχές του έτους.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το PKK που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, επίσης, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP”, ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία.

Παράλληλα, λίγο μετά την έναρξη των συλλήψεων αναφέρθηκε διάσπαρτα στην Τουρκία μια γενικευμένη δυσκολία πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  όπως το Twitter, το Facebook καθώς και η εφαρμογή ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp.

Πηγή: reuters.com

Διαβάστε επίσης:

 Υπό κράτηση οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί μέχρι να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών

Ερντογάν: Η Γερμανία υποθάλπει την τρομοκρατία

Τραγωδία στα ανοικτά της Λιβύης – Τουλάχιστον 239 πρόσφυγες πνίγηκαν σε δύο ναυάγια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ