Νέα δεδομένα για το Brexit προέκυψαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας

Μία απόφαση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην υπόθεση Brexit πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Σύμφωνα μ’ αυτή, το Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να ψηφίσει για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για να ξεκινήσει από μόνη της τις επίσημες συζητήσεις για την έξοδο της από την Ε.Ε.

Η απόφαση που αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Λόρδο Τόμας οφ Κούμγκιντ είναι πιθανόν να επιβραδύνει την πορεία της Βρετανίας προς την έξοδο και αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την Τερέζα Μέι, της οποίας η κυβέρνηση επέμενε ότι έχει την απόλυτη εξουσία για να εκκινήσει τη διαδικασία του Brexit.

«Ο πλέον θεμελιώδης κανόνας του Συντάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο», είπε ο Λόρδος Τόμας οφ Κούμγκιντ κατά την ανάγνωση της απόφασης.

«Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προέβαλε η Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει τίποτε στην Πράξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 που να το υποστηρίζει. Στην απόφαση του δικαστηρίου το επιχείρημα αντιβαίνει τόσο προς το γράμμα που χρησιμοποιείται από το Κοινοβούλιο στην Πράξη του 1972, όσο και προς τις θεμελιώδεις αρχές της κυριαρχίας του κοινοβουλίου και την απουσία οποιασδήποτε εξουσίας εκ μέρους του στέμματος να μεταβάλει εσωτερικό νόμο μέσω της άσκησης των προνομιών του», συμπληρώνει.

Εάν δεν ανατραπεί κατά την εξέταση της έφεσης που υπέβαλε η κυβέρνηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, η απόφαση απειλεί να ανατρέψει τη διαδικασία εξόδου που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το επιχείρημα της κυβέρνησης, «η εξουσία της κυβέρνησης νομιμοποιείται να εφαρμόσει τη βούληση του λαού», που εκφράσθηκε με το δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κυβέρνηση δεν έχει εξουσία στο πλαίσιο των προνομιών του στέμματος να προβεί σε επίκληση του Άρθρου 50 για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Με τη μεταβίβαση της ευθύνης για την εκκίνηση της διαδικασίας του Brexit στο Κοινοβούλιο, οι δικαστές του Ανώτερου Δικαστηρίου της Αγγλίας μεταφέρουν την υπόθεση σε συνταγματικώς μη δοκιμασμένο έδαφος, σχολιάζει η εφημερίδα The Guardian. Η νομική διαμάχη αφορά το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας το οποίο προβλέπει ότι οποιαδήποτε χώρα μέλος έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει «σύμφωνα με τις δικές της συνταγματικές ρυθμίσεις», σε μία αόριστη φρασεολογία που επιτρέπει και στις δύο πλευρές να προωθούν τις δικές τους ερμηνείες.

Η απόφαση είναι πιθανόν ότι θα αποδυναμώσει την εξουσία της Πρωθυπουργού να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις στην πορεία προς την έξοδο.

ΠΗΓΗ: BBC με ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Δήλωση του Μπλερ για το Brexit που θα συζητηθεί

Guardian – Ο Κάμερον θα γράψει τo 2017 την αυτοβιογραφία του

Βαρουφάκης: Στη διαπραγματευτική ομάδα του Brexit είναι άνθρωποι με χαμηλό IQ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ