Ιράν: 135 βουρδουλιές για τον αυταρχικό πρώην γενικό εισαγγελέα

Με 135 βουρδουλιές θα τιμωρηθεί ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης Σαΐντ Μορταζαβί, τον οποίον ιρανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που χορηγεί ασφάλιση σε ηλικιωμένους και ανέργους, την περίοδο 2012-2013.

Ωστόσο, ο νομικός εκπρόσωπος των εναγόντων στην υπόθεση δήλωσε πως η ποινή είναι εξαιρετικά επιεικής σε σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Μορταζαβί και σημείωσε οτι θα προσφύγει εναντίον της απόφασης.

Η ποινή αυτή αποτελεί μια δραματική ανατροπή της ζωής ενός άνδρα που κάποτε αποτελούσε την προσωποποίηση της αυταρχικότητας του σκληρού πυρήνα του δικαστικού σώματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή για τον ρόλο που έπαιξε στο κλείσιμο δεκάδων ρεφορμιστικών εφημερίδων, ενώ διορίστηκε στο Επαναστατικό Δικαστήριο κατά την διάρκεια της προεδρίας του μεταρρυθμιστή Μοχαμάντ Καταμί.

Κατά την διάρκεια της θητείας του στην γενική εισαγγελία τρεις κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πολλοί βασανίστηκαν στην φυλακή Καχριζάκ το 2009, σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ζαχρά Καζεμί, ένας ιρανοκαναδός φωτορεπόρτερ, πέθανε στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης το 2003, έχοντας συλληφθεί μέτρων καταστολής των μέσων ενημέρωσης που ασκούσαν κριτική.

Τότε, η καναδική κυβέρνηση είχε καταγγείλει πως ο Καζεμί βασανίστηκε μέχρι θανάτου και κατηγόρησε τον Μορταζαβί για άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες σχετικά με τους θανάτους τριών κρατουμένων στην Καχριζάκ το 2014, αλλά του επιβλήθηκε πενταετής αποκλεισμός από κάθε δημόσιο αξίωμα.

Το 2010 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε τον 49χρονο Μορταζαβί ως άνθρωπο «που καταπατά κατά συρροή τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Πάντα τηρούμε τον λόγο μας, είναι παράδοση της διπλωματίας μας

Ερντογάν: Μην κλειδώνετε τις γυναίκες στο σπίτι

Δείτε πως αντιδρούν τα ζώα βλέποντας την εικόνα του Τραμπ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ