Επιστημονικές μελέτες για «κουβέντα» με εξωγήινους

Με αφορμή τη νέα ταινία «Αrrival» που περιγράφει την προσπάθεια μιας γλωσσολόγου να βοηθήσει τον αμερικανικό στρατό να επικοινωνήσει με τα πληρώματα των 12 εξωγήινων σκαφών που προσγειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη μας, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το ερώτημα αν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο για τις επαφές τρίτου τύπου, αλλά και ποιες θα είναι οι δυσκολίες στην επικοινωνία με τους εξωγήινους.

«Είναι έντονες οι διαφωνίες σε αυτό το θέμα μέσα στην επιστημονική κοινότητα για το αν θα πρέπει να απαντήσουμε ή όχι» δηλώνει ο δρ Τζον Έλιοτ από το βρετανικό σκέλος του Δικτύου Έρευνας για την Εξωγήινη Νοημοσύνη (SETI) .

To σενάριο που έχει επεξεργαστεί το SETI αφορά μόνο τη λήψη σήματος και όχι τη φυσική παρουσία εξωγήινων στον πλανήτη. Οι εξωγήινες μεταδόσεις μπορεί να υπάρχουν αλλά να μη γίνονται αντιληπτές. Μεγάλο μέρος αυτού του προβλήματος έχει πράγματι να κάνει με τη γλωσσολογία. Αυτό είναι που ενώνει και τον δρα Έλιοτ με την ηρωίδα της νέας ταινίας «Αrrival».

Ο Έλιοτ σχολίασε επίσης ότι: «Ακόμα και αν οι εξωγήινοι είναι μόλις 100 έτη φωτός μακριά, το μήνυμά τους θα έκανε 100 χρόνια να φτάσει σε εμάς και άλλος τόσος χρόνος θα χρειαζόταν να πάρουν την απάντησή μας. Αυτό σημαίνει 200 χρόνια για να πεις ένα γεια» προσπαθώντας να δώσει μια εικόνα της δυσκολίας που θα είχε η επικοινωνία με τους εξωγήινους.

ΠΗΓΗ: Espresso

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρίζονται ότι εντόπισαν 234 σήματα… εξωγήινων

«Δεν βρήκαμε εξωγήινους» λένε οι Ρώσοι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ