Ένταση κατά τη διάρκεια της νύχτας στη «Ζούγκλα του Καλαί»

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το πρωί, τοπική ώρα, η διάλυση της «ζούγκλας» του Καλαί για την απομάκρυνση περίπου 6.000-8.000 μεταναστών σε άλλες πόλεις και κέντρα φιλοξενίας της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκε ένταση, καθώς αρκετοί είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που αντιδρούν στην απόφαση των γαλλικών αρχών.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Realnews στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, μία ομάδα από τον καταυλισμό πέταξε πέτρες και βαριά αντικείμενα στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Όλα αυτά υπό τα βλέμματα εκατοντάδων δημοσιογράφων και ανταποκριτών που εργάζονται στη Γαλλία.

Περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι του γαλλικού και ξένου Τύπου έχουν διαπιστευτεί για να παρακολουθήσουν την επιχείρηση διάλυσης.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης από την «ζούγκλα» του Καλαί αναμένεται να κρατήσει μια εβδομάδα.

Όσοι μένουν στον καταυλισμό προσέρχονται οι ίδιοι για να δώσουν τα στοιχεία τους, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο υπόστεγο, όπου οι γαλλικές αρχές τους χωρίζουν σε οικογένειες, ενήλικες, ασυνόδευτους ανήλικους και ευάλωτα πρόσωπα, ανάμεσα τους ηλικιωμένοι και ανύπαντρες μητέρες.

Στη συνέχεια αναμένεται να μεταφερθούν με λεωφορεία σε ένα δίκτυο 450 κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας σε ολόκληρη τη χώρα, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, και όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει θα αποφασίσουν ή όχι να υποβάλουν αίτηση για την χορήγηση ασύλου.

Γύρω στις επτά το πρωί ώρα Ελλάδας, είχαν φθάσει στο σημείο συγκέντρωσης και αναχώρησης οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να φύγουν από εκεί.

Μερικά στοιχεία:

– Το πρώτο λεωφορείο με 50 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησε από την «ζούγκλα» στις 8:42 με προορισμό την Βουργουνδία.

– Πονοκέφαλος για τις αρχές οι 1.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

– 500 πρόσφυγες και οι μετανάστες αυτή την ώρα στο υπόστεγο καταγραφής.

– 1.250 αστυνομικοί και άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας παίρνουν μέρος στην επιχείρηση.

– Η επιχείρηση απομάκρυνσης και διάλυσης του Καλαί χαρακτηρίζεται ως «ανθρωπιστική» ενέργεια από την κυβέρνηση, ενώ ως «προεκλογική» κίνηση από την αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του κόσμου. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν γιατί σκοπός τους είναι να περάσουν στην Αγγλία. Ο δήμαρχος του Καλαί υπολογίζει ότι το πολύ σε μια με δυο εβδομάδες η «ζούγκλα» θα ξαναστηθεί σε άλλο σημείο του Καλαί.

– Πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα, αλλά και ΜΜΕ με σημαντική παρουσία στο διαδίκτυο, μεταδίδουν live την επιχείρηση

Διαβάστε επίσης:

Διαλύεται η “Ζούγκλα του Καλαί” στη Γαλλία – ΦΩΤΟ

Ο χορός του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ