Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην Άγκυρα για την “εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ”

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, βρίσκεται στην Άγκυρα για μία επίσκεψη-αστραπή για να επιστήσει την προσοχή της τουρκικής ηγεσίας στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας του Ιράκ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη με τη Βαγδάτη για τη συμμετοχή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Φικρί Ισίκ, αλλά και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που η πολεμική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ εισέρχεται σε κρίσιμη φάση με την μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ανησυχία την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράκ.

Η Άγκυρα απαιτεί να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις της Μοσούλης συναντώντας την ισχυρή αντίσταση της Βαγδάτης.

Στη διαμάχη αυτή μεταξύ των δύο συμμάχων της, η Ουάσινγκτον ζητεί από την Άγκυρα να μην αναμειχθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ χωρίς να έχει το πράσινο φως της Βαγδάτης.

Ο σεβασμός της ιρακινής κυριαρχίας αποτελεί «σημαντική αρχή» που είναι σεβαστή από όλα τα υπόλοιπα μέλη του συνασπισμού, τόνισε σήμερα ο Άστον Κάρτερ στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Άγκυρα.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου που δεν κατονομάζεται παραδέχθηκε ότι η Τουρκία έχει δικαιολογημένα συμφέροντα ασφαλείας στο Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει γίνει σαφής ως προς το ότι «καμία στρατιωτική δύναμη δεν πρέπει να επιχειρεί σε ιρακινό έδαφος ,εάν δεν έχει προσκληθεί.

«Έχουμε καταβάλει παρασκηνιακά προσπάθειες για να επιτύχουμε κοινό τόπο ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ιρακινούς για το πώς θα προχωρήσουμε στην επιχείρηση της Μοσούλης», εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Άστον Κάρτερ δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο πριν από τις συνομιλίες του στην Άγκυρα και αρκέσθηκε να πει ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι τόσο με το Ιράκ, όσο και με την Τουρκία.

«Είναι και οι δύο στενοί μας φίλοι. Στην περίπτωση της Τουρκίας, πρόκειται για σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Και θέλουμε όλοι να παραμείνουν επικεντρωμένοι στον στόχο, που είναι να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος, διότι αποτελεί απειλή και για τους τρεις μας».

Άλλο σημείο αμερικανο-τουρκικής τριβής, η εχθρική στάση της Άγκυρας απέναντι στις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) , συμμάχου των ΗΠΑ, δυνάμεις που η Ουάσινγκτον θεωρεί αποφασιστικής σημασίας στις επιχειρήσεις κατά του ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι 160 έως 200 μαχητές των YPG σκοτώθηκαν σε επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας κατά θέσεών τους στη βόρεια Συρία.

Ο Άστον Κάρτερ αρνήθηκε να σχολιάσει το «επεισόδιο» αυτό.

«Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη», επέμεινε να απαντά στους δημοσιογράφους λίγες ώρες πριν από την προσγείωση στην Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση και διορίζει μόνιμο ιμάμη στην Αγία Σοφία

Νέα πρόκληση Ερντογάν με μήνυμα στους «Κεμαλιστές» – BINTEO

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ