Στο εδώλιο 16χρονη που μαχαίρωσε αστυνομικό στη Γερμανία

Μια ανήλικη Γερμανομαροκινή δικάζεται από σήμερα στη Γερμανία κατηγορούμενη ότι μαχαίρωσε έναν αστυνομικό κατ’ εντολή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ο δικηγόρος της ισχυρίζεται ότι η νεαρή δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος.

Η Σάφια Σ., η οποία ζει στη Γερμανία και έχει διπλή υπηκοότητα, κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας ενός αστυνομικού στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ανόβερου τον περασμένο Φεβρουάριο. Συνελήφθη και προφυλακίστηκε ως υποστηρίκτρια του ΙΚ.

Τον Ιανουάριο η Σάφια, 16 ετών τότε, έφυγε στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν να την βοηθήσουν να περάσει στα εδάφη που έχουν υπό τον έλεγχό τους στη Συρία, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Ενώ βρισκόταν στην Τουρκία, έλαβε επίσης την εντολή να διαπράξει μια “επίθεση μάρτυρα” (σ.σ. αυτοκτονίας) στη Γερμανία. Μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά τον αστυνομικό όταν η μητέρα της την εντόπισε στην Κωνσταντινούπολη και την έφερε πίσω στην οικογένειά της.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο αδελφός της επιχείρησε επίσης να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος αλλά συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Τουρκία.

Ο δικηγόρος της Σάφια, ο Μουτλού Γκενάλ, σημείωσε ότι η πελάτισσά του έστειλε ένα γράμμα στον αστυνομικό που τραυμάτισε, ζητώντας του συγγνώμη. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ψυχολόγοι που θα την εξετάσουν θα διαπιστώσουν ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι οι πράξεις της ήταν απαράδεκτες. Αν κρίνουν ότι έχει αντιληπτική ικανότητα 13χρονου μπορεί να απαλλαγεί αφού με βάση τη γερμανική νομοθεσία δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις πράξεις της. “Δεν το αποκλείω. Υποθέτω ότι (η δίκη) θα τελειώσει με την απαλλαγή της”, πρόσθεσε.

Η Σάφια κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών αν κριθεί ένοχη.

Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία η Σάφια επικοινώνησε διαδικτυακά με μέλη του ΙΚ και τους ζήτησε βοήθεια για να σχεδιάσει την επίθεσή της, υποστηρίζει η εισαγγελία.

Οι αρχές πιστεύουν ότι η νεαρή ριζοσπαστικοποιήθηκε στη Γερμανία από ακραίους σαλαφιστές. Το 2008, σε ηλικία 7-8 ετών τότε, η Σάφια είχε εμφανιστεί στο βίντεο ενός σαλαφιστή, γνωστού στις γερμανικές αρχές, του Πιερ Φόγκελ. Τον Νοέμβριο του 2015 ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Μαζί με τη Σάφια δικάζεται και ένας 20χρονος Συρογερμανός, ο Μοχάμαντ Κ., που κατηγορείται ότι γνώριζε το σχέδιο της νεαρής, αλλά δε ενημέρωσε τις αρχές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ποδηλάτης πέταξε νερό σε συναθλητή του για να μην τον προσπεράσει – ΒΙΝΤΕΟ

Το Bloomberg παρουσιάζει την Μέρκελ με…φακιόλι- ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ