DW: Μετά το 2018 τα μεγάλα φορολογικά «δώρα» στους Γερμανούς

Με τη Γερμανία να διανύει μια άτυπη, παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, είναι λογικό τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης να ερίζουν για την πατρότητα των έστω και περιορισμένων φοροελαφρύνσεων, γράφει η DW.

Γεγονός είναι όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος των ευνοϊκών για τους πολίτες φορολογικών μέτρων που δρομολόγησε χθες Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο στη γερμανική πρωτεύουσα, είτε απορρέει από το γερμανικό Σύνταγμα, είτε αποτελεί συνέχεια προηγούμενης νομοθετικής πρόβλεψης.

Το δε ποσό μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι αφού η «γενναιοδωρία» του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι αρκετά μεγάλη για να γεμίσει τα πορτοφόλια των πολιτών. Οι προβλεπόμενες ελαφρύνσεις θα κινηθούν μεταξύ 2 και 32,50 ευρώ μηνιαίως.

Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών

Με μια προσεκτικότερη, δεύτερη ανάγνωση της κυβερνητικής συμφωνίας, το ποσό των 6 δισεκ. ευρώ φαντάζει ακόμη μικρότερο. Διότι στον αντίποδα αποφασίστηκε η παράλληλη αύξηση μιας σειράς ασφαλιστικών εισφορών που οδηγούν εκ των πραγμάτων σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Με απλά λόγια: Σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να φτάσουν ή και να εξανεμίσουν τα περιορισμένα οφέλη που προκύπτουν από τις φοροελαφρύνσεις.

Οι δε προβλεπόμενες για μετά το 2018 πρόσθετες ελαφρύνσεις, όπως η αύξηση του αφορολόγητου, αναμένεται να ξεπεραστούν από τα γεγονότα.

Αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου θα επιχειρήσει να ξεκινήσει τη θητεία της με ένα νέο φορολογικό πακέτο. Δεδομένης της φορολογικής στασιμότητας των τελευταίων ετών -απόρροια και του συσχετισμού δυνάμεων στην Άνω Βουλή που δεν ευνοούσε τη συγκέντρωση των απαιτούμενων πλειοψηφιών- το νέο πακέτο αναμένεται να είναι όντως μεγάλο και γενναιόδωρο.

Η τελευταία μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που έφερε πραγματική ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Γερμανία έγινε την εποχή του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έχασε το 2005 τις εκλογές από τη διάδοχό του Άνγκελα Μέρκελ.

Οι «μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές όλων των εποχών»

Όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι μετά το 2017 θα πρέπει να ανακουφιστούν επιτέλους τα κατώτερα και μεσαία εισοδήματα. Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές υπόσχονται ελαφρύνσεις που θα ξεπερνούν ετησίως τα 15 δισεκ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της CSU Χορστ Ζέεχοφερ ευλογεί ήδη τα γένια του κάνοντας λόγο για «τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές όλων των εποχών».

Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά θέλουν επίσης να ανακουφίσουν κυρίως τις οικογένειες, τα παιδιά και τις μονογενεϊκές οικογένειες και στον αντίποδα να αυξήσουν τη φορολογία για τα υψηλά εισοδήματα.

Τα φορολογικά αυτά «δώρα» μπορούν να προέλθουν από πολλές και διαφορετικές «δεξαμενές», όπως είναι οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές, αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης. Βέβαια εάν αυξηθούν και μετά το 2018 οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, τότε η προαναγγελθείσα μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη και πάλι μικρή.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στο Παρίσι μετά από απειλή για βόμβα – ΦΩΤΟ

Ανησυχία στη Γερμανία – Επιστρέφει το ναζιστικό λεξιλόγιο

Η Tριερβελέρ δημοσίευσε sms του Ολάντ που αποκαλούσε τους Γάλλους ξεδοντιάρηδες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ