Ισπανία – Συνελήφθησαν δύο «στρατολόγοι» του Ισλαμικού Κράτους

Δύο προπαγανδιστές και στρατολόγοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ισπανικής και μαροκινής εθνικότητας, συνελήφθησαν στη βόρεια Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Χιχόν και το Σαν Σεμπαστιάν, ήταν «πλήρως ενταγμένοι στη δομή» του Ισλαμικού Κράτους και «υποκινούσαν τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι προπαγανδιστές αυτοί, που σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές δεν είχαν επαφή μεταξύ τους, προέβαλαν το Ισλαμικό Κράτος στο διαδίκτυο, δημοσιοποιώντας σε μαζική κλίμακα περιεχόμενο για την προσέλκυση επίδοξων τζιχαντιστών και παράλληλα βίντεο «ακραία ριζοσπαστικά» με περιεχόμενο «απίστευτης ωμότητας».

Ο άνδρας, ο οποίος συνελήφθη στη Χιχόν, ένας Ισπανός μαροκινής υπηκοότητας που είχε ορκιστεί πίστη στον αρχηγό του Ιsi, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είχε δημιουργήσει ένα «σημαντικό και οργανωμένο εικονικό δίκτυο διασποράς» περιεχομένου, λαμβάνοντας μέτρα για την ασφάλεια των πληροφοριών που μετέδιδε. Και αυτά ενώ επικοινωνούσε με «μέλη και ηγετικά στελέχη του Ντάες», ανέφερε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο χρησιμοποίησε το ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά.

Ο άνδρας που συνελήφθη στο Σαν Σεμπαστιάν, πέραν της δραστηριότητάς στο διαδίκτυο, έκανε στρατολόγηση σε «κύκλους ριζοσπαστών τζιχαντιστών», κυρίως προσώπων που αντιμετώπιζαν «κοινωνικό αποκλεισμό», διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν σε χωριστές επιχειρήσεις της αστυνομίας, των οποίων η ημερομηνία διεξαγωγής δεν διευκρινίστηκε, υπό τον συντονισμό του Audiencia Nacional («Εθνικό Δικαστήριο»). Πρόκειται για ειδικό δικαστικό όργανο, που είναι αρμόδιο για τις υποθέσεις τρομοκρατίας.

Εξάλλου, η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε την 6η Οκτωβρίου στη Μανρέσα, περίπου εξήντα χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη, έναν άνδρα 38 ετών στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πυροβόλα όπλα. Ήταν αυτός που έκανε αναρτήσεις τζιχαντιστικού περιεχομένου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβανομένων φωτογραφιών στις οποίες πόζαρε κρατώντας όπλα.

Ωστόσο η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή τους πως δεν «έχει σχέση ή δεσμούς με καμιά τρομοκρατική οργάνωση»

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, από το 2015 και μετά οι ισπανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντοπίσει 150 φερόμενους ως τζιχαντιστές, εκ των οποίων οι 120 έχουν συλληφθεί, στην ισπανική επικράτεια. Φέτος έχουν συλληφθεί 37 πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με τους τζιχαντιστές.

Η Ισπανία επλήγη για τελευταία φορά από τζιχαντιστές το 2004, όταν πάνω από δέκα βόμβες εξερράγησαν σε τρένα στον σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης. Επρόκειτο για τις πιο πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστών που είχαν διαπραχθεί ως τότε στην Ευρώπη (191 νεκροί). Έκτοτε, όμως, διαπράχθηκαν ακόμη πιο πολύνεκρες τζιχαντιστικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ωστόσο, η αστυνομία ανησυχεί, διότι καταγράφονται νέες αναφορές στην Ισπανία σε τζιχαντιστικά forum.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου οι διαχειριστές – που είχαν την έδρα τους στο Βέλγιο και τη Γερμανία – σε σελίδες στο Facebook που πρόβαλε το τζιχάντ και παρακολουθούσαν συστηματικά πάνω από 30.000 πρόσωπα, το «Ισλάμ στα Ισπανικά», είχαν επίσης συλληφθεί.

Η Ισπανία κήρυξε συναγερμό κι έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πέρυσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Αγγελία τρόμου από τον ISIS: Ελάτε να γίνετε στρατιώτες μας

Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε το θάνατο του «υπουργού προπαγάνδας»

Γιατί οι τζιχαντιστές του ISIS απαγορεύουν τις… γάτες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ