Ουγγαρία: Χιλιάδες διαδήλωσαν υπέρ της ελευθεροτυπίας – ΦΩΤΟ

Χιλιάδες ούγγροι πολίτες διαδήλωσαν χθες το βράδυ στη Βουδαπέστη διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή της κυκλοφορίας της μεγάλης αντιπολιτευτικής εφημερίδας Nepszabadsag.

Ο όμιλος στον οποίον ανήκει η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι διακόπτει την έκδοση της εφημερίδας εξαιτίας σημαντικών οικονομικών ζημιών, ωστόσο, οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων θεωρούν ότι η εφημερίδα έκλεισε εξαιτίας της επικριτικής στάσης που τηρούσε έναντι του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και της κυβέρνησής του.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου καταγγέλοντας το γεγονός ως απειλή κατά της ελευθεροτυπίας.

 

 

«Σήμερα μία από τις τελευταίες εφημερίδες της αντιπολίτευσης απλώς σίγησε», ανέφεραν οι διοργανωτές της διαδήλωσης στο Facebook.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Η αιφνιδιαστική διακοπή της κυκλοφορίας της Nepszabadsag αποτελεί ανησυχητικό προηγούμενο. Στέκομαι αλληλέγγυος με τους Ούγγρους που διαμαρτύρονται σήμερα».

«Συνήθως δεν πηγαίνω σε διαδηλώσεις διότι μου ανεβαίνει η πίεση, αλλά σήμερα αισθάνθηκα ότι όφειλα να έρθω. Είναι ντροπή αυτό που έγινε εδώ», δήλωσε ο Ερζεμπετ Κόβακς, ένας από τους διαδηλωτές. «Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης καταπνίγονται», δήλωσε ένας άλλος, ο Τάμας Βάλντμαν.

Ορισμένοι διαδηλωτές έκαψαν φύλλα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Magyar Idok.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τις εξελίξεις στα μέσα ενημέρωσης. «Στην Ουγγαρία η ελευθερία του Τύπου είναι μια χαρά», διαβεβαίωσε.

Σημειώνεται πως στο χθεσινό, τελευταίο της, φύλλο η εφημερίδα δημοσίευσε το τελευταίο από μια σειρά άρθρων για έναν υπουργό της κυβέρνησης Ορμπάν που χρησιμοποίησε ελικόπτερο για να πάει σε γάμο.

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Απέσυρε την στήριξη του στον Τραμπ ο γερουσιαστής Μακέιν

Υεμένη – Τουλάχιστον 140 οι νεκροί από την αεροπορική επιδρομή εναντίον επικήδειας τελετής

Πιθανός διάδοχος του Τουσκ ο Φάιμαν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ