ΗΠΑ: Εκατοντάδες χιλιάδες απομακρύνονται από τα παράλια εξαιτίας του τυφώνα Μάθιου

Συνεχίστηκε χθες η εκκένωση των νοτιοανατολικών παραλίων των ΗΠΑ εν όψει της επέλασης του τυφώνα Μάθιου.

Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους, εφοδιάζονταν τρόφιμα και περίμεναν σε ουρές για βενζίνη, ύστερα από την σχετική προειδοποίηση που απηύθηναν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κυβερνήτες πολιτειών της περιοχής.

Ο Μάθιου, ο ισχυρότερος τυφώνας της Καραϊβικής εδώ και μια δεκαετία, ήδη έπληξε τις Μπαχάμες, αφου προκάλεσε καταστροφικές ζημιές στην Κούβα και την Αϊτή, ενώ στη Δομινικανή Δημοκρατία άφησε τουλάχιστον 17 νεκρούς.

Στην Αϊτή, αρκετές περιοχές που έχουν πληγεί παραμένουν αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα, λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Φλόριντα, όπου θα συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον και κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόσουν τις οδηγίες για εκκένωση των πόλεων. Παράλληλα δήλωσε ότι οι κυβερνήτες των Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει τις πολιτείες τους σε κατάσταση έκτατης ανάγκης, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να κινητοποιήσουν την Εθνοφρουρά.

Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι έχει διατάξει την εκκένωση των παραλίων, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ωστόσο υπολογίζεται ότι μόλις 250.000 αναμένεται να υπακούσουν την οδηγία.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ ζήτησε από κατοίκους των παράλιων περιοχών να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας.

Έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς αλλού, δήλωσε ο Σκοτ. «Αν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή ο τυφώνας, δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο», προειδοποίησε.

Παράλληλα, έχει αναφερθεί έλλειψη καυσίμων σε ορισμένα πρατήρια, ενώ αυξημένη κίνηση παρατηρείται στα σουπερμάρκετ όπου οι πολίτες αγοράζουν προμήθειες, κυρίως κονσέρβες και νερό, υπό τον φόβο ότι θα εγκλωβιστούνστα σπίτια τους.

Η αεροπορική εταιρεία American Airlines ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις πτήσεις της σήμερα σε τρία αεροδρόμια της νότιας Φλόριντα και όλες τις πτήσεις από και προς την Τζάκσονβιλ αύριο το απόγευμα.

Ο τυφώνας Μάθιου, που κατατάσσεται στη βαθμίδα 3 της πεντάβαθμης κλίμακας των τυφώνων (από την βαθμίδα 4, που ήταν αρχικά), συνοδεύεται από ανέμους περίπου 195 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

 

Διαβάστε επίσης:

 

ΗΠΑ: Απίστευτη χρέωση απο μαιευτήριο σε πατέρα λίγο μετά τον τοκετό – BINTEO

ΗΠΑ: Καθηγήτρια απολύθηκε επειδή αποκάλεσε την Μισέλ Ομπάμα «γορίλα» – ΦΩΤΟ

Ιταλία: Ο φοβερός και τρομερός μαφιόζος κρυβόταν…πάνω στην ντουλάπα του γιου του

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ