Süddeutsche: Η άμεση δημοκρατία και το ελληνικό δημοψήφισμα

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει την ολοένα ανερχόμενη ιδέα της άμεσης δημοκρατίας εκφράζοντας ορισμένους προβληματισμούς. Η εφημερίδα του Μονάχου εστιάζει μεταξύ άλλων στο πρόσφατο ελληνικό παράδειγμα. Με αφορμή τα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν προ ημερών στην Ουγγαρία και την Κολομβία, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εξετάζει το ζήτημα της άμεσης δημοκρατίας.

Σε εκτενές της σχόλιο εκτιμά ότι «η ιδέα της άμεσης δημοκρατίας γίνεται αυτό το διάστημα πολύ συχνά αντικείμενο κατάχρησης». Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Μονάχου, οι σκέψεις που έκανε στο παρελθόν ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ «ηχούν ελκυστικές, είναι και πάλι δημοφιλείς. Η άμεση δημοκρατία βιώνει μια αναγέννηση. Οι πολίτες αποφασίζουν οι ίδιοι για σημαντικά ζητήματα:

Έλληνες για προγράμματα λιτότητας, οι Ελβετοί για τους μετανάστες, οι Βρετανοί για την Ευρώπη, οι Ούγγροι για τους πρόσφυγες και οι Κολομβιανοί για την ειρήνη (σ.σ. με τους αντάρτες Farc). Τον Δεκέμβριο οι Ιταλοί αποφασίζουν για αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύντομα ενδέχεται οι Τούρκοι να ψηφίσουν για την θανατική ποινή και οι Σκωτσέζοι για την ανεξαρτησία τους», σημειώνει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει: «Λέγεται ότι η φωνή του λαού δεν ακούγεται. Ωστόσο, πρέπει να επιτραπεί και το ερώτημα εάν αυτά τα δημοψηφίσματα φέρνουν περισσότερη δημοκρατία και πιο ικανοποιημένους πολίτες».

Το σχόλιο της SZ εστιάζει μεταξύ άλλων στο ελληνικό παράδειγμα. Όπως επισημαίνει, «και οι Έλληνες έπρεπε να βιώσουν το πόσο λίγο σέβονται μερικοί πολιτικοί τα δημοψηφίσματα. Το 2015 ψήφισαν ενάντια στα μέτρα λιτότητας των δανειστών. Η συνέπεια ήταν ότι τα μέτρα εφαρμόστηκαν και η χώρα βιώνει ένα πρόγραμμα λιτότητας δίχως προηγούμενο. (…) Έτσι απογοητεύονται οι δημοκράτες».

«Ο λαϊκισμός φρενάρει την ανάπτυξη»

Στο νέο World Economic Outlook του ΔΝΤ, την εξαμηνιαία έκθεση του οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο προειδοποιεί για τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. Μπορεί η πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη 3,1% για φέτος και 3,4% για το 2017 να μην αναθεωρήθηκε επί τα χείρω, ωστόσο αυτό κατέστη δυνατό μόνο χάρη στις επιδόσεις κάποιων αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες εξισορρόπησαν τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά και επειδή οι επιπτώσεις του Brexit δεν ήταν μέχρι στιγμής τόσο σοβαρές όσο είχε εκτιμηθεί, επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Στην έκθεση αυτή αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της το νέο φύλλο της Süddeutsche Zeitung. Με τίτλο «Ο λαϊκισμός φρενάρει την ανάπτυξη» η εφημερίδα του Μονάχου γράφει ότι «ο πολιτικός λαϊκισμός, η οικονομική απομόνωση και η συνολική κριτική κατά της παγκοσμιοποίησης εξελίσσονται παγκοσμίως σε σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το ΔΝΤ…».

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Θα πρέπει να προσέχει κανείς να μην βάζει τους πάντες και τα πάντα στο ίδιο τσουβάλι: Tον Τραμπ και τον Σάντερς, τη Λεπέν και τον Τσίπρα, την Πέτρι και την Βάγκενκνεχτ. Η δεξιά δεν το ίδιο με την αριστερά και ο οικονομικός εθνικισμός δεν είναι το ίδιο με την καλώς εννοούμενη κριτική της παγκοσμιοποίησης». Με αφορμή την έκθεση του Ταμείου η εφημερίδα στηλιτεύει «τις προσπάθειες δεξιών και αριστερών λαϊκιστών» που, όπως γράφει, επιχειρούν «να γυρίσουν το ρολόι πίσω. Όποιος πιστεύει ότι η ευημερία και η οικονομική ισχύς στο εσωτερικό αυξάνονται χτίζοντας τείχη, επανεισάγοντας δασμούς και ‘φέρνοντας πίσω στην πατρίδα’ δουλειές (σ.σ. κατά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ), θα θέσει σε κίνηση ένα καθοδικό σπιράλ δράσης και αντίδρασης, το οποίο θα καταλήξει αναγκαστικά σε ύφεση και ανεργία παγκοσμίως. Το ίδιο θα πετύχει και όποιος διαλύει οικονομικά μπλοκ, παραιτείται από κοινά νομίσματα και σταματά τη μετανάστευση σε κράτη με κοινωνίες που γερνούν», σχολιάζει η SZ.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Παραιτήθηκε η αρχηγός του UKIP μετά από 18 ημέρες στην ηγεσία του κόμματος

130.000 Αμερικανοί έχουν… ήδη ψηφίσει για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου

Γερμανία: Στο αρχείο η δίωξη του κωμικού για προσβολή στον Ερντογάν

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ