Γερμανία: Στο αρχείο η δίωξη του κωμικού για προσβολή στον Ερντογάν

Να μην ασκήσουν δίωξη εναντίον του κωμικού Γιαν Μπέχμερμαν για προσβολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισαν σήμερα οι γερμανικές δικαστικές αρχές.

Η εισαγγελία του Μάιντς έκρινε ότι το σατιρικό ποίημα που έγραψε ο κωμικός και αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής δεν συνιστά προσβολή στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου.

Μια γελοιογραφία ή μια σάτιρα δεν συνιστούν προσβολή όταν «η υπερβολή των ανθρώπινων αδυναμιών δεν περιλαμβάνει τον σοβαρό διασυρμό του προσώπου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η συσσώρευση εντελώς υπερβολικών χαρακτηρισμών στο ποίημα καταδεικνύει ότι πρόκειται για σάτιρα και όχι για «σοβαρή επίθεση» εναντίον του Τούρκου προέδρου».

Στο ποίημά του ο Μπέχμερμαν, μεταξύ άλλων χαρακτήριζε τον Ερντογάν παιδεραστή και κτηνοβάτη.

Η υπόθεση πήρε πολιτική τροπή, την περασμένη άνοιξη, όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ύστερα από τουρκικό αίτημα, προσέφυγε σε ένα άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα για να εγκρίνει την έναρξη έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές για «προσβολή εκπροσώπου ξένου κράτους».

Το αδίκημα αυτό, που χαρακτηρίστηκε από ορισμένους «αναχρονιστικό έγκλημα εσχάτης προδοσίας», τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών.

Η υπόθεση πάντως έχει συνέχεια αφού στις αρχές Νοεμβρίου η γερμανική δικαιοσύνη πρόκειται να εξετάσει προσφυγή του Ερντογάν ο οποίος ζητά να απαγορευτεί η αναμετάδοση του ποιήματος.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Σαπέν προειδοποιεί τη Βρετανία

Αυτοί είναι οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι των ΗΠΑ

Καταστράφηκε το μεγαλύτερο νοσοκομείο στο Χαλέπι από τους βομβαρδισμούς – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ