Συναγερμός στην Ευρώπη για την Deutsche Bank

Της Εύης Απολλωνάτου

Τρίζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μετά τις φήμες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η άλλοτε κραταιά και με γερά θεμέλια γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank. Αρκετοί μιλούν για λάθη στην πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ. Ανέκαμψε η μετοχή αλλά η διάσωση δεν βρίσκεται εκτός συζήτησης.

Τα χαμόγελα επέστρεψαν χθες στις αγορές όταν διέρρευσαν πληροφορίες ότι η Deutsche Bank είναι κοντά σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές για να μειωθεί το πρόστιμο που της επιβλήθηκε στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, η οποία πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι η γερμανική τράπεζα είναι κοντά σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να μειωθεί το πρόστιμο από 14 σε 5,4 δισ. δολάρια. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες αν και το τελικό ποσό είναι υπό συζήτηση και δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάτι οριστικό.

Παρόλα αυτά οι ανησυχίες παραμένουν έντονα σε κυβερνήσεις και επενδυτές για τα πραγματικά προβλήματα της γερμανικής τράπεζας. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Credit Suisse, Τιτζανε Τιαμ οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν προσελκύουν επενδυτές και ολόκληρος ο κλάδος βρίσκεται σε μία «πολύ ευάλωτη κατάσταση».

Πράγματι επιμένουν οι φήμες ότι τα hedge funds αποσύρουν τις εγγυήσεις τους από την Deutsche Bank. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, μεγάλο ασιατικό hedge fund απέσυρε εγγυήσεις ύψους 50 εκατ. δολαρίων και ένα ακόμη παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Τα στελέχη της γερμανικής τράπεζας παραδέχονται ανοιχτά ότι υπάρχει πρόβλημα με την εικόνα της τράπεζας με συνέπεια να προκαλείται φόβος στους επενδυτές. Σε έγγραφο προς τους υπαλλήλους, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank ανέφερε ότι η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι δεν θα παρέχει πακέτο διάσωσης στην τράπεζα, την έθεσαν στο επίκεντρο φημών.

«Είναι καθήκον μας τώρα να αποτρέψουμε την στρεβλή αντίληψη από την περαιτέρω διακοπή της καθημερινής εργασίας μας. Η εμπιστοσύνη είναι το τραπεζικό θεμέλιο. Ορισμένες δυνάμεις στις αγορές προσπαθούν αυτό το διάστημα να βλάψουν αυτή την εμπιστοσύνη», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζον Κριαν.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας μερίδα των παραγόντων της αγοράς εξαπολύει πυρά κατά της Μέρκελ για την σημερινή κατάσταση της τράπεζας και προβλέπουν ότι η οποιαδήποτε αποτυχία της Deutsche Bank θα σημάνει και το τέλος της πολιτικής καριέρας της.

Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει την κρίση στην Deutsche Bank να ξεφύγει. Επιμένουν ότι τα προβλήματα στην γερμανική τράπεζα αλλά και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι δομικού χαρακτήρα και δεν αφορούν μόνο ένα πρόστιμο από τις αμερικανικές αρχές.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Πρώτη συζήτηση ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις για το γαλλικό σχέδιο απόφασης στη Συρία

Προβάδισμα 5% της Κλίντον έναντι του Τραμπ δίνει νέα δημοσκόπηση

ΗΠΑ: Οι δηλώσεις του Ντουτέρτε, που συνέκρινε τον εαυτό του με τον Χίτλερ, είναι «ανησυχητικές»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ