Στο Σάρλοτ θα μεταβεί την Κυριακή η Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μεταβεί την Κυριακή στο Σάρλοτ, που παραμένει ακόμη ανάστατη έπειτα από τρεις νύχτες διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων εξαιτίας του θανάτου άοπλου Αφροαμερικανού από πυρά ανδρών της αστυνομίας.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ απαίτησε νωρίτερα χθες τα βίντεο της αστυνομίας, στα οποία καταγράφεται το επεισόδιο να δοθούν στη δημοσιότητα. Οι αρχές της Σάρλοτ αρνούνται, παρά τις έντονες πιέσεις των πολιτών και την συνεχιζόμενη ένταση στους δρόμους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε χθες ένα άλλο, δραματικό δίλεπτο βίντεο, που τράβηξε η σύζυγος του θύματος αλλά δεν εικονίζει το πώς ακριβώς σκοτώθηκε ο Κιθ Λαμόντ Σκοτ, 43 ετών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σκοτ τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες όταν αρνήθηκε να αφήσει το όπλο που κρατούσε από το χέρι του. Οι οικείοι του διαβεβαιώνουν αντιθέτως ότι δεν οπλοφορούσε, στο χέρι του δεν κρατούσε παρά ένα βιβλίο και περίμενε απλά τον γιο του σε μια στάση λεωφορείου μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από το NBC και μαγνητοσκόπησε με το smartphone της η σύζυγος του θύματος, η Ρακέγια Σκοτ, ο φακός πλησιάζει το σημείο όπου βρίσκεται ο σύζυγός της περικυκλωμένος από αστυνομικούς με αλεξίσφαιρα. «Μην πυροβολείτε! Μην πυροβολείτε! Δεν είναι οπλισμένος! Δεν έκανε τίποτα!», εξορκίζει τους αστυνομικούς η γυναίκα, απέχοντας περίπου δέκα μέτρα από το σημείο.

«Πέτα το όπλο σου! Πέτα το όπλο σου!» διατάσσει η φωνή ενός αστυνομικού, χωρίς να διακρίνεται ο Σκοτ.

«Δεν έχει όπλο! Έχει εγκεφαλικό πρόβλημα. Δεν θα σας κάνει τίποτα, θα πάρει τα φάρμακά του!», φωνάζει η Ρακέγια Σκοτ. Απευθυνόμενη στον σύζυγό της φωνάζει «Κιθ, μην τους αφήσεις να σπάσουν το παράθυρο, βγες από το αυτοκίνητο! Κιθ, μην το κάνεις αυτό! Κιθ!».

Ακολουθούν εκπυρσοκροτήσεις όπλων. Η σύζυγος πλέον ουρλιάζει: «τον πυροβολήσατε; Τον πυροβολήσατε; Το καλό που σας θέλω να μην είναι νεκρός!». Η Σκοτ συνεχίζει να μαγνητοσκοπεί· πλέον ο σύζυγός της εμφανίζεται στο πλάνο, πεσμένος μπρούμυτα στην άσφαλτο, περικυκλωμένος από τέσσερις αστυνομικούς.

Στο βίντεο δεν φαίνεται κανένα όπλο πλάι στο πτώμα του Κιθ Λαμόντ Σκοτ. Το NBC πάντως ανέφερε ότι έλαβε μια φωτογραφία από έναν αυτόπτη μάρτυρα, στην οποία εικονίζεται ένα όπλο κοντά στα πόδια του θύματος.

Στο Σάρλοτ, ο θάνατος του Σκοτ προκάλεσε διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια, που ώθησαν τον κυβερνήτη να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να καλέσει στρατιωτικές ενισχύσεις –  την Εθνοφρουρά. Επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Ευρύτερα, ο θάνατος του Σκοτ αναζωπύρωσε ξανά τον διάλογο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τρόπο που οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αντιμετωπίζουν τους Αφροαμερικανούς.

Ο Σκοτ έχασε τη ζωή του μόλις τέσσερις ημέρες αφότου ένας άοπλος μαύρος σκοτώθηκε από μια λευκή αστυνομικίνα στην Τάλσα, στην πολιτεία Οκλαχόμα.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο Σάρλοτ, οι αρχές στην Τάλσα δημοσιοποίησαν σχεδόν αμέσως τα βίντεο της τραγωδίας, γεγονός το οποίο επέτρεψε να προχωρήσει γρήγορα η έρευνα.

Στην αστυνομικό που πυροβόλησε, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Απελευθερώθηκε προσωρινά και υπό όρους, μετά την καταβολή εγγύησης 50.000 δολαρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ – Προβάδισμα 4 μονάδων για την Κλίντον σε νέα δημοσκόπηση

Η συμβουλή του Ομπάμα στη Χίλαρι Κλίντον – ΒΙΝΤΕΟ

ΒΙΝΤΕΟ με την αγωνιώδη έκκληση της συζύγου του Αφροαμερικανού στους αστυνομικούς

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη Σάρλοτ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ