Διαφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τη συριακή εκεχειρία

ΗΠΑ και Ρωσία απέτυχαν την Πέμπτη να έρθουν σε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επαναληφθεί η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία ανακοίνωσε την ανανέωση των επιθέσεων σε περιοχές που κρατούν αντικυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι.

Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να είναι η μόνη που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στην ειρήνη, και προέτρεψε τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η δεύτερη ξεκίνησε καταιγισμό αεροπορικών επιθέσεων με εμπρηστικές βόμβες, σύμφωνα με επαναστάτες και μέλη αποστολών πρώτων βοηθειών.

“Εάν οι Ρώσοι έρθουν σε εμάς με εποικοδομητικές προτάσεις, θα τις ακούσουμε”, δήλωσε ο Κέρι μετά το τέλος της συνάντησης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, η οποία συναντήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου Ηγετών των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

“Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν κάθε δυνατή οδό προόδου που μπορούμε, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η σφαγή, είναι ο μόνος τρόπος να μειωθούν τα δεινά που υποφέρουν οι πολίτες και είναι ο μόνος τρόπος να γίνει πραγματικότητα η αποκατάσταση μιας ενωμένης Συρίας”, είπε ο Κέρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, περιέγραψε τη συνάντηση ως “μακριά, επώδυνη και απογοητευτική”, προσθέτοντας ωστόσο ότι θέλει να πιστεύει πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ειλικρινά για μια συμφωνία ειρήνης. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος να θεωρηθεί ότι κατάπαυση του πυρός αποτελεί “χαμένη υπόθεση”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συρία – Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκινά ευρεία επιχείρηση στο Χαλέπι

Συγκλονίζει το γράμμα ενός 6χρονου στον Ομπάμα για τον μικρό Ομράν – ΒΙΝΤΕΟ

Γκάμπριελ: Ο Πούτιν ζητά από τις ΗΠΑ προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ