Η προσφυγική κρίση «καταποντίζει» την Μέρκελ

Στενεύουν τα περιθώρια κινήσεων για την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ηχηρή ήττα στην πατρίδα της για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα.

Η πτώση της δημοτικότητας της Μέρκελ, μετά την απόφαση για την υποδοχή πάνω από 1 εκατ. προσφύγων και μεταναστών, είναι γνωστή. Το «βατερλώ», όμως, στην περιφερειακή βουλή του Βερολίνου για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ανέδειξε τις αδυναμίες της «σιδηράς» καγκελαρίου της Ευρώπης.

Πλέον οι κυβερνητικοί εταίροι, Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ήρθαν πρώτοι στις εκλογές με 22%, συζητούν για την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο με όλα τα κόμματα πλην της ακροδεξιάς Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με αναλυτές, οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να αποκλείσουν από τον συνασπισμό και το CDU και να σχηματίσουν την τοπική κυβέρνηση με το αριστερό Die Linke και τους Πρασίνους.

Και τα τρία κόμματα «φλερτάρουν» με την ιδέα της συνεργασίας και σε εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα οι Σοσιαλδημοκράτες, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ και υφίστανται πολιτική φθορά από τις αποφάσεις για το προσφυγικό, αν και ήρθαν πρώτοι στο Βερολίνο είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά.

Με δηλώσεις του ο συμπρόεδρος του Die Linke, Μπέρντ Ρίξινγκερ εξήγησε ότι ένας συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους είναι δυνατός και σε εθνικό επίπεδο.

Αν υπάρξει ένας κοινός παρονομαστής, τότε το κόμμα του είναι έτοιμο για την πολιτική αλλαγή, είπε στον δημόσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix. Πρέπει όμως να γίνουν αλλαγές στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε θέματα κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής, όπως επίσης να σταματήσουν και οι στρατιωτικές αποστολές της Γερμανίας στο εξωτερικό.

Καταρχάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμας Οπερμαν δεν αποκλείει πλέον έναν συνασπισμό μετά της εθνικές εκλογές του 2017, αλλά εξήγησε ότι επιβάλλεται να υπάρχει συμφωνία σε ουσιώδη θέματα, η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ παρέπεμψε με τη σειρά της στο τρικομματικό μοντέλο της Θουριγγίας. Εκεί λειτουργεί η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), έγραψε στο twitter.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είδε το κόμμα της να πέφτει στην Τρίτη θέση και στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία αυτό τον μήνα, από το AfD ανέλαβε την ευθύνη για την «πικρή» -όπως την αποκάλεσε- ήττα. «Είμαι η πρόεδρος του κόμματος και δεν πρόκειται ν’ αποφύγω την ευθύνη. Εάν ένας από τους λόγους για την κακή εμφάνιση του CDU είναι ότι η κατεύθυνση, ο στόχος και η πεποίθηση πίσω από την προσφυγική πολιτική μας δεν εξηγήθηκαν αρκετά καλά, τότε θα προσπαθήσω να το διορθώσω», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Επιπλέον εξήγησε ότι η Γερμανία στηρίχθηκε πολύ στην ιδέα ότι θα υπάρξει σημαντική αναδιανομή των προσφύγων μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών και τόνισε ότι αν μπορούσε θα γύριζε τον χρόνο πίσω. «Για πολύ καιρό και εγώ στηριζόμουν στη διαδικασία του Δουβλίνου που έμοιαζε να υπόσχεται να ελαφρύνει εμάς τους Γερμανούς από το πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν ήταν καλό. Εάν μπορούσα, θα γύριζα πίσω τον χρόνο αρκετά χρόνια προκειμένου να προετοιμάσω καλύτερα την κυβέρνηση για την κατάσταση που μας χτύπησε το καλοκαίρι του 2015», υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην στέγαση και στις αιτήσεις ασύλου για τους πρόσφυγες, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει μη ελεγχόμενη μετανάστευση στη Γερμανία. «Εάν οι άνθρωποι λένε ότι η κατάσταση της ανεξέλεγκτης και αδήλωτης μετανάστευσης δεν θα πρέπει να επαναληφθεί τότε θα δώσω μάχη να μην επαναληφθεί. Κανείς δεν θέλει αυτή την κατάσταση και το ίδιο και εγώ», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο τραπεζικής κρίσης η Κίνα τα επόμενα 3 χρόνια

«Εξοργισμένη» η Ουάσιγκτον με τον βομβαρδισμό των φορτηγών στη Συρία

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να φιλοξενούν τον τρομοκράτη Γκιουλέν

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ