Το μέλλον της Ευρώπης στο επίκεντρο της Συνόδου των 27

Αποστολή Μπρατισλάβα, Θάνος Αθανασίου

Να κάνουν την κρίση ευκαιρία καλεί τους 27 ο Ντόναλντ Τουσκ, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση και ανακοινώνει ότι θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ΕΕ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr αποτελεί μια τεχνική και πολιτική μεταφορά και συμβιβασμό, επί του σχεδίου Γιούνκερ, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν στο Στρασβούργο.

Η ΕΕ θα δεσμευθεί για κοινή πολιτική άμυνας στο μέλλον, για μισό τρισ. χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας σε τρία χρόνια, για ομαλοποίηση της μετανάστευσης, εμβάθυνση της ευρωζώνης και 1 τρισ. αύξηση του κοινοτικού ΑΕΠ, μόνο από επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες ως το 2025.

Πάνω από όλα όμως θα στείλουν το μήνυμα ότι οι 27 θέλουν να είναι μαζί και κατανοούν την προστιθέμενη αξία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

«Δεν έχουμε έρθει στην Μπρατισλάβα για να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον. Ή ακόμα χειρότερα, για να αρνηθούμε τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία της κοινότητας μας, μετά την ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μόνο πράγμα που έχει νόημα είναι να έχουμε μια νηφάλια και βάναυσα ειλικρινή αξιολόγηση της κατάστασης».

Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έδωσε το στίγμα της ιστορικής για την ΕΕ συνάντησης των 27 στο κάστρο της Μπρατισλάβας, στις όχθες του Δούναβη, με το μέλλον της Ευρώπης να είναι το μοναδικό ουσιαστικό θέμα στην ατζέντα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον, χωρίς αμφιβολία. Αλλά αυτό απαιτεί μια ρεαλιστική διάγνωση των αιτιών του Brexit και τις πολιτικές του συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Ένα πράγμα πρέπει να είναι απολύτως σαφές εδώ στην Μπρατισλάβα : ότι δεν μπορεί να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μας υπό τη μακάρια πεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι λάθος, ότι τα πάντα ήταν και είναι εντάξει», λέει ο Πρόεδρος Τουσκ.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα διαβεβαιώσουμε τους πολίτες μας ότι έχουμε μάθει τα μαθήματα του Brexit , και ότι είμαστε σε θέση να φέρουμε πίσω τη σταθερότητα και την αίσθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής προστασίας . Ελπίζω ότι ο οδικός χάρτης της Μπρατισλάβας, που θα παρουσιάσω αύριο θα είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στο ξενοδοχείο Grand Hotel River Park της Μπρατισλάβας, λίγο μετά τις 9, τοπική ώρα, το βράδυ της Πέμπτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Νίκο Ξυδάκη, όπου είχε στη συνέχεια συνεργασία με τον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες κ. Παπασταύρου, σχετικά με τη ατζέντα της Συνόδου. Στις 8 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει ως παρατηρητής στη συνάντηση των Σοσιαλιστών.

Στο ίδιο ξενοδοχείο κατέλυσε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη – καθώς δίπλα στον χώρο βρίσκεται και το πάρκο “Σλόβακο – Κυπριακής Φιλίας” το οποίο είναι φυτεμένο με κυπριακές λεύκες.

Στο ίδιο ξενοδοχείο έμειναν και οι περισσότεροι από τους ηγέτες που διανυκτέρευσαν στην Μπρατισλάβα, πλην των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Θεσμών, Ζ.Κ.Γιούνκερ, Ντ.Τουσκ και Μάρτιν Σουλτς που έμειναν στο Sheraton.

O Ζ.Κ.Γιούνκερ έφτασε στην Σλοβακική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του γραφείου του Μάρτιν Ζέλμαγιερ και τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μ.Σχοινά, ενώ ο Ντ.Τουσκ με τον δικό του εκπρόσωπο Πρέμπεν Άαμμαν.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Χάος από τον “σούπερ τυφώνα” στην Κίνα – ΒΙΝΤΕΟ

Συγκλονίζει το οδοιπορικό στο αιματοβαμμένο Χαλέπι – ΒΙΝΤΕΟ

Οι ΗΠΑ είναι στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες χώρες για επιχειρηματίες

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ