Ακιντζί: Οδηγούμαστε σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό

«Οδηγούμαστε σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι με τον κ. Αναστασιάδη εργάζονται για «ναι» στα δημοψηφίσματα και δεν επιδιώκουν ένα «blame game»( παιχνίδι επίρριψης ευθυνών).

Σε δηλώσεις ο κ. Ακιντζί είπε ότι επιδιώκει πιο ενεργή εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες, γιατί η συνέχιση των συνομιλιών το 2017, «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων πλευρών». Επίσης, δήλωσε ότι δεν επιδιώκει λύση που θα επιβληθεί από το εξωτερικό στις δύο κοινότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί το πολιτικό πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016, το αργότερο κατά τους πρώτους μήνες του 2017. Οι λεπτομέρειες της λύσης, «καθώς και τα συντάγματα των δύο ιδρυτικών κρατών θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην συνέχεια».

Σε ότι αφορά τις συγκλίσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι την παρούσα στιγμή δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες, «εξαιτίας της ενδεχόμενης αντίδρασης της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Για το εδαφικό ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα γίνει «επαναπροσδιορισμός». Συναφώς είπε ότι «με την λύση και την νέα φόρμουλα στο εδαφικό οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι η κοινότητα του επιθυμεί την συνέχεια της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας μετά την λύση.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι στις πρόσφατες επαφές του κ. ‘Αϊντε στην Αθήνα διαφάνηκε ότι έχει εμπλακεί στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. «Γνωρίζουμε ότι οι συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχουν συνέχεια. Επίσης, θα έχουμε την συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος – Σε πολύωρη συνεδρίαση ο Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για το Κυπριακό

Ο Παυλόπουλος στον Αναστασιάδη: Αμέριστη η συμπαράστασή μας στο Κυπριακό

Επικοινωνία Μπάιντεν με Αναστασιάδη και Ακιντζί για το Κυπριακό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ