«Μεμονωμένος δράστης» ο πρόσφυγας με το τσεκούρι

Σοκ στην γερμανική κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η επίθεση ενός νεαρού με τσεκούρι τη Δευτέρα το βράδυ εναντίον επιβατών περιφερειακού τρένου που εκτελούσε δρομολόγιο κοντά στην πόλη Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας.

Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ έκανε λόγο για πράξη «μεμονωμένου δράστη» που «εμπνεύστηκε» κατά πάσα πιθανότητα από το Ισλαμικό Κράτος. Ο υπουργός απέκλεισε ότι η επίθεση έγινε κατ΄ εντολή της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Κατά την άποψη του υπουργού ο δράστης είναι Αφγανός και όχι Πακιστανός, όπως υποστηρίζεται. Για τον Τόμας Ντε Μεζιέρ αφορμή για την επίθεση ήταν ο θάνατος ενός φίλου του δράστη στο Αφγανιστάν.

Στη συνέντευξη τύπου, ο ομοσπονδιακός υπουργός επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του βίντεο, στο οποίο ο δράστης υποστηρίζει ότι είναι μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας: «Πρόκειται για ένα κλασικό βίντεο αποχαιρετισμού ενός δράστη, το οποίο κινείται στο όριο μεταξύ τρομοκρατίας και αμόκ». Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι ακόμα νωρίς για μια «τελική αξιολόγηση» της υπόθεσης.

Μέχρι στιγμής ωστόσο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα τί οδήγησε στην ριζοσπαστικοποίηση του νεαρού, ο οποίος έδειχνε να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία ενσωμάτωσης. Οι αρχές πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο νεαρός να ήρθε στη Γερμανία με σκοπό ένα τρομοκρατικό χτύπημα και απλά να κατάφερε με πρώτα βήματα ενσωμάτωσης να ρίξει ‘στάχτη στα μάτια’ των γερμανικών υπηρεσιών.

Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το προσφυγικό

Με αφορμή την επίθεση στο τραίνο ξεκίνησε και πάλι δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για την διαχείριση του προσφυγικού. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν επανέλαβε το πάγιο αίτημα των Χριστιανοκοινωνιστών για περιορισμό των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία. «Ζητούμενο είναι να επικεντρωθούμε στους πρόσφυγες που ζούνε ήδη εδώ για να μην κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και πάλι μια κατάσταση εκτός ελέγχου», υπογράμμισε ο βαυαρός πολιτικός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ υπενθύμισε σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση ότι «οι περισσότεροι δράστες πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη δεν ήταν πρόσφυγες, αλλά άτομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε χώρες του δυτικού κόσμου».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Νέα ερωτήματα για την καταγωγή του δράστη της επίθεσης στο τρένο

Βούρτσμπουργκ – Σοκαριστική ΦΩΤΟ από το εσωτερικό του τρένου που έγινε η επίθεση

ΥΠΕΣ Βαυαρίας – Bild: Ο δράστης φώναζε Allahu Akbar

Το βίντεο – ντοκουμέντο του 17χρονου τζιχαντιστή με το τσεκούρι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ