Διάλογοι από τη νύχτα του πραξικοπήματος

Ήταν μεσάνυχτα στην τουρκική πρωτεύουσα, μόλις 2,5 ώρες μετά από την εκδήλωση του πραξικοπήματος και εννέα κορυφαίοι Τούρκοι υπουργοί είχαν συγκεντρωθεί σε μία αίθουσα, στην πρωθυπουργική κατοικία. 

Ήταν όλοι τους πεπεισμένοι ότι ήρθε το τέλος τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

«Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε απόψε», είπε ο ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν εκεί και αποκάλυψε τους διαλόγους στην εφημερίδα.

«Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη», πρόσθεσε και έστειλε τον σωματοφύλακά του να του φέρει το προσωπικό του όπλο. 

Την ίδια ώρα, έδιωξαν από την αίθουσα τους φρουρούς τους, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν ποιον μπορούσαν να εμπιστευτούν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, το κρατικό κανάλι TRT καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες και η παρουσιάστρια ειδήσεων αναγκάστηκε να διαβάσει το κείμενό τους, στο οποίο δήλωναν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο.

Σιωπή έπεσε ανάμεσα στους υπουργούς για λίγα λεπτά. 

Και ξαφνικά κάποιος από αυτούς, αστειευόμενος είπε. «Μην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά κρατική τηλεόραση».

Στην Άγκυρα, η απελπισία είχε καταβάλει τους υπουργούς. 

Είχαν αποφασίσει να δηλώσουν παρουσία για τελευταία φορά στο κοινοβούλιο, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στις 12:37, μέσω του iPhone δημοσιογράφου και της εφαρμογής FaceTime, στο CNN Turk, καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν την δημοκρατία.

«Τι είναι το FaceTime; Και γιατί δεν το έχω εγώ;», ρώτησε ένας από τους υπουργούς. 

«Ήταν η στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε», λέει στον Guardian ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Σεμαλετίν Χασίμι. 

ΠΗΓΗ: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Δεν αποκλείω την επιβολή θανατικής ποινής στους πραξικοπηματίες – ΒΙΝΤΕΟ

Το χρονικό της άγριας νύχτας στην Τουρκία

Τούρκος Πρωθυπουργός: Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν

Στρατιώτης ο άνδρας που άνοιξε πυρ έξω από τα δικαστήρια της Άγκυρας – ΤΩΡΑ – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ