Σόιμπλε: Κίνδυνος “εκτεταμένης πυρκαγιάς” στην ΕΕ μετά το Brexit

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί την ΕΕ να έρθει πιο κοντά στους πολίτες, καλώντας την να αντιμετωπίσει από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος «εκτεταμένης πυρκαγιάς» στην Ευρώπη μετά το Brexit.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να μην εξελιχθεί το Brexit σε ‘εκτεταμένη πυρκαγιά”», επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας Augsburger Allgemeine. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι «η ΕΕ θα διατηρηθεί και χωρίς τη Μ. Βρετανία. Διότι, παρά τη δικαιολογημένη κριτική, η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι και παραμένει η σωστή απάντηση στην παγκοσμιοποίηση».

«Πραγματιστικές λύσεις και όχι ατελείωτες θεσμικές συζητήσεις

Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει τώρα «να αποδείξει ταχύτατα στους ανθρώπους ότι προσφέρει μια προστιθέμενη αξία στα επείγοντα ζητήματα». Πρόσθεσε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο του την προσφυγική κρίση.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που όπως είπε, πλήττει σοβαρά πολλούς ανθρώπους κυρίως στη Νότια Ευρώπη. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέθεσε μάλιστα και μια ιδέα για το πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. «Γιατί δεν συστήνουμε μία ευρωπαϊκή εκπαιδευτική ένωση; Στη Γερμανία θέσεις μαθητείας μένουν άδειες, την ώρα που νεαροί Έλληνες και οι Ισπανοί δεν έχουν δουλειά», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα σε αυτό το πεδίο. «Το ζητούμενο αυτή την ώρα είναι πραγματιστικές λύσεις και όχι για άλλη μια φορά ατελείωτες θεσμικές συζητήσεις».

 

Πηγή: DW

Δείτε επίσης:

Η αποκάλυψη της Μέρκελ για την Ελλάδα και το προσφυγικό

Τι επισκίασε το ταξίδι του Ομπάμα στην Ισπανία

Η αναφορά της Μέρκελ στην Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ