Ομπάμα: Η οπλοκατοχή αυξάνει την ένταση μεταξύ αστυνομίας και πολιτών

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε χθες να αναζητήσει τρόπους κατευνασμού των φυλετικών εντάσεων και μείωσης των διαχωρισμών μεταξύ αστυνομίας και μειονοτήτων, κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του ως πρόεδρος, αλλά προειδοποίησε πως η εύκολη πρόσβαση στην οπλοκατοχή σε όλη τη χώρα επιτείνει το πρόβλημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε στο τέλος μιας εβδομάδας όπου πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή στο Ντάλας και δύο Αφροαμερικανοί δολοφονήθηκαν από την αστυνομία στην Μινεσότα και την Λουιζιάνα. Όπως δήλωσε, θα καλέσει για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο τους επικεφαλής οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων και αρχών επιβολής του νόμου.

Σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, έχει μιλήσει για φυλετικά θέματα.  Έχει προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να εμποδίζουν την ψήφιση κάθε μέτρου που θεωρούν ότι θίγει το συνταγματικό δικαίωμα στην κατοχή όπλων, παρά μια σειρά μακελειών που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως η αστυνομία στο Ντάλας μείωσε τα ποσοστά των δολοφονιών, ενώ καταγράφηκαν λιγότερα παράπονα από μέλη της κοινότητας, αντιμετωπίζοντας σοβαρά το θέμα της φυλής και των πρακτικών που ακολουθεί η αστυνομία.

“Αυτό είναι το πνεύμα που όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε. Αυτό είναι το πνεύμα στο οποίο επιθυμώ να βασιστώ”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία, όπου βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Όμως το αμφιλεγόμενο θέμα του περιορισμού στην οπλοκατοχή δεν πρέπει να διαχωριστεί από την ένταση μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων, τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως οι αστυνομικοί στο Ντάλας την Πέμπτη έπρεπε να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους πολίτες από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ενώ την ίδια έπρεπε να συμπεράνουν ποιοι από τους παρευρισκόμενους, συμμετέχοντες στην πορεία, φέρουν όπλο.

Παράλληλα τόνισε πως η παρουσία όπλου στο αυτοκίνητο, όπου ο 32χρονος Φιλάντο Καστίλε δολοφονήθηκε από αστυνομικούς την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια τροχαίου ελέγχου στην Μινεσότα, συνέβαλε στο περιστατικό.

“Στην Μινεάπολη δεν ξέρουμε ακόμη τι συνέβη, αλλά ξέρουμε ότι υπήρχε ένα όπλο μέσα στο αυτοκίνητο, που κατά τα φαινόμενα έφερε άδεια, και προκάλεσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτό το τραγικό περιστατικό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

 “Δεν μπορούμε απλά να το αγνοούμε αυτό και να προσποιούμαστε ότι είναι για κάποιο αόριστο λόγο ένα πολιτικό θέμα είναι ένας παράγοντας που συνέβαλε – όχι ο αποκλειστικός – αλλά ένας καθοριστικός παράγοντας για τις ευρύτερες εντάσεις που προκύπτουν μεταξύ αστυνομικών και μελών των κοινοτήτων τους οποίους υπηρετούν”.

Θεωρείται απίθανο ο Αμερικανός πρόεδρος να κατορθώσει κάποια σημαντική μεταρρύθμιση στην οπλοκατοχή πριν την λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο.

Όπως επισήμανε, ελπίζει ότι η κληρονομιά του από την προεδρική του θητεία, αναφορικά με το θέμα των φυλετικών διαφορών, να είναι μια που θα καλεί τους αμερικανούς πολίτες να ακούν ο ένας τον άλλον και να καταλαβαίνουν την δύσκολη σχέση της χώρας με το θέμα της φυλής.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Η Ευρώπη μπορεί πάντα να βασίζεται στις ΗΠΑ

Ο διάλογος Τσίπρα – Ομπάμα για τη …γραβάτα – ΒΙΝΤΕΟ

Ομπάμα: Η Αμερική δεν είναι τόσο διχασμένη όσο ορισμένοι υποδηλώνουν

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ