Liberation: Γκαλμπρέιθ, ο Αμερικανός φίλος του Βαρουφάκη

«Γκαλμπρέιθ ο Αμερικανός φίλος του Βαρουφάκη», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας Liberation, στο οποίο παρουσιάζεται ένα εκτενές ρεπορτάζ για τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, τον σύμβουλο του Γιάνη Βαρουφάκη την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών.

«Τον συναντήσαμε στο Παρίσι, σε ένα καφέ της πόλης. Ψηλός σαν κολοσσός, με ελαφρά τσαλακωμένο κοστούμι, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, παρά τα 64 χρόνια του, δείχνει πολύ ζωντανός. Μιλάει άριστα γαλλικά και πάντα με μια μικρή ειρωνεία καυτηριάζει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οπαδός του Κέυνς από κούνια» , γράφει η αρθογράφος της γαλλικής εφημερίδας, περιγράφοντας τη συνάντηση της με τον Αμερικανό καθηγητή.

«Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ έμαθε από την οικογένειά του το πάθος για την Ελλάδα. Στη δεκαετία του ’50, ανάμεσα στους εκλεκτούς φίλους του πατέρα του Τζον Γκάλμπρεϊθ βρίσκεται και ο Ανδρέας Παπανδρέου, τότε καθηγητής οικονομίας στο Μπέρκλεϊ και στη συνέχεια πρωθυπουργός της Ελλάδας», συνεχίζει.

«Τον Απρίλιο του 1967, με παρέμβαση του Τζον Γκάλμπρεϊθ γλιτώνει ο Ανδρέας Παπανδρέου από τα νύχια της χούντας, με τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Λίντον Τζόνσον. Αυτή η οικογενειακή γνωριμία οδήγησε και τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, το 2006. Είχε έρθει να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου όταν έγινε πρωθυπουργός το 2009.», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα και σχολιάζει:

«Ωστόσο, η φιλία του με τον αμφιλεγόμενο Γιάνη Βαρουφάκη ήταν αυτή που υπήρξε καθοριστική στην ελληνική περιπέτειά του. Οταν τον Οκτώβριο του 2011 ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ γνωρίζει τον Βαρουφάκη, σε μια εκδήλωση στην Αθήνα, ένας ιδεολογικός κεραυνοβόλος έρωτας γεννιέται. Μια στενή συνεργασία αρχίζει . Από τον Μάρτιο ως τον Ιούλιο του 2015, περίοδο κρίσιμων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και τους δανειστές της, ο Αμερικανός φίλος φιλοξενείται στο διαμέρισμα του Βαρουφάκη».

Στο γαλλικό δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά και στο βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή, το οποίο αφηγείται λεπτό προς λεπτό όλες τις λεπτομέρειες για «την αγορά εργασίας, τις συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και σημειώνει την ευρωπαϊκή ξεροκεφαλιά, την οποία εξέφραζε κυρίως ο Σόιμπλε».

«Η Ελλάδα δεν είναι πια ένα περήφανο και αυτόνομο ευρωπαϊκό έθνος, αλλά θα μοιάζει πλέον με μια από τις νέες αποικίες που έχουν οι ΗΠΑ στην Καραϊβική», γράφει στο βιβλίο του.

«Ο Γκάλμπρεϊθ δείχνει να ευχόταν να εφαρμοστεί το Σχέδιο Β που θα εφαρμοζόταν σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και το οποίο ο ίδιος σχεδίασε: τι κάνεις όταν η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ιδιωτική εταιρεία; Τι κάνεις για να διασφαλίσεις το πετρέλαιο και τα φάρμακα που χρειάζεται η χώρα; Τι κάνεις για να συντηρήσεις τις συντάξεις; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθούν τα ΑΤΜ των τραπεζών;», γράφει η Liberation.

«Δουλέψαμε σε απόλυτη μυστικότητα, χρησιμοποιώντας ασφαλείς μεθόδους επικοινωνίας. Ηταν στιλ Βυζαντίου! Αν αποκαλυπτόταν αυτό το “υπουργείο πολέμου”, ο Γιάνης θα έπεφτε θύμα ακόμη μεγαλύτερων επιθέσεων και κυρίως θα είχε τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες προκαλώντας τραπεζικό πανικό, τον οποίο όλοι φοβόμασταν», δηλώνει ο Γκαλμπρέιθ, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ενώ για το τελευταίο μνημόνιο, που δόθηκε στην Ελλάδα με αντάλλαγμα νέα τονίζει: «Είναι ένα νέο κεφάλαιο, η χώρα παραδόθηκε και αυτό θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση των επιχειρήσεων και του ιδιωτικού τομέα. Το βασικό είναι ότι οι Ελληνες δεν θα κατέχουν πια την περιουσία τους στην ίδια τους τη χώρα. Εχει κάποιος το δικαίωμα να αφαιρέσει από έναν ολόκληρο λαό ολόκληρη την περιουσία του;».

Διαβάστε επίσης:

Ρήγας: Γκάλμπρεϊθ και Βαρουφάκης ψάχνουν ακροατήριο για να πουλήσουν βιβλία

Ο Χουλιαράκης ήταν μαζί με τον Γκάλμπρεϊθ στο Eurogroup

«Βέλη» κατά Χουλιαράκη εξαπέλυσε μέσω Twitter ο Θεοχάρης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ