Κωνσταντινούπολη: Σε 44 ανέρχονται τα θύματα της επίθεσης

H τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 13 υπόπτων, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 44 άνθρωποι.

Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε, μετά τον θάνατο ενός εκ των 260 τραυματιών στο μακελειό που συγκλόνισε την χώρα την Τρίτη (29/6) το βράδυ και διέπραξαν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας, που είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με την Άγκυρα, να συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν στον αερολιμένα προτού πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τους, ο ένας μετά τον άλλο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι βομβιστές προέρχονταν «από τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν».

Εκ των 44 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σε αυτήν την επίθεση, «οι 19 είναι ξένοι υπήκοοι», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάκ Αλά κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 13 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 4 αλλοδαποί, έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών. Η αστυνομία προχώρησε σήμερα στις συλλήψεις αυτές κατά τη διάρκεια εφόδων που πραγματοποίησε σε 16 τοποθεσίες στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στον τερματικό σταθμό των αναχωρήσεων εξωτερικού του Ατατούρκ, του τρίτου μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης, άρχισε να ξεκαθαρίζει.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ εξήγησε ότι «οι τρομοκράτες αρχικά στόχευαν να περάσουν από τους (πρώτους) ελέγχους ασφαλείας» έως την είσοδο του αερολιμένα, ωστόσο άλλαξαν γνώμη και «εισήλθαν οπλισμένοι με πολυβόλα που έβγαλαν από τις βαλίτσες τους προτού περάσουν από τα σημεία ελέγχου και αρχίσουν να πυροβολούν αδιακρίτως».

«Ο ένας εξ αυτών πυροδότησε τα εκρηκτικά στο εξωτερικό» του αεροδρομίου και «οι δύο άλλοι, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό, εισήλθαν στο αεροδρόμιο κι ανατινάχθηκαν» τόνισε ο ίδιος.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που πρόσκειται στην τουρκική προεδρία και ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε μια άλλη εκδοχή των γεγονότων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξήγησε ότι μια πρώτη έκρηξη σημειώθηκε όταν ένας από τους βομβιστές εισήλθε στην αίθουσα αφίξεων και πυροδότησε τα εκρηκτικά λίγο πριν περάσει από τους σαρωτές ακτινών Χ.

Εκμεταλλευόμενοι τον πανικό που προκάλεσε η έκρηξη μεταξύ των επιβατών και στο προσωπικό του αεροδρομίου, ένας δεύτερος βομβιστής εισήλθε στην αίθουσα των αφίξεων, προχώρησε στην αίθουσα αναχωρήσεων κι εκεί ανατινάχθηκε.

Εντέλει, ο τρίτος βομβιστής που περίμενε στο εξωτερικό του κτιρίου ανατινάχθηκε τελευταίος.

Η εφημερίδα Hürriyet έγραψε ότι ένας από τους βομβιστές ήταν ένας Τσετσένος μαχητής, ο Οσμάν Βαντίνοφ, ο οποίος ήρθε στην Τουρκία από τη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Προς το παρόν ωστόσο δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε ότι «τα στοιχεία “δείχνουν” το Ντάες», χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Η νέα επίθεση που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη, η τέταρτη φονικότερη σε διάστημα ενός έτους στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, προκάλεσε σοκ κι αποτροπιασμό, με την παγκόσμια κοινότητα να καταδικάζει το χτύπημα.

Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ θα φωτιστεί απόψε (30/6) το βράδυ με τα χρώματα της τουρκικής σημαίας.

Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας –τρεις γυναίκες και ένα κοριτσάκι 9 ετών– σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Η κηδεία της οικογένειας Αμίρι, τουρκικής υπηκοότητας, που διέμενε στη Σαουδική Αραβία, τελέστηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας επισήμανε ότι «η παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού» θα «είναι αυξημένη» στα αεροδρόμια της χώρας.

Η εφημερίδα Cumhuriyet, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, επέκρινε σήμερα σκληρά την κυβέρνηση, διερωτώμενη «θα παραιτηθεί κάποιος;», ενώ υπενθύμισε ότι μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών τον Μάρτιο, υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Ο Μεχμέτ Γιλμάζ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Hürriyet, έθεσε από την πλευρά του το ερώτημα: «Εάν δεν υπήρξε κανένα κενό στο σύστημα ασφαλείας (όπως διαβεβαιώνει ο Πρωθυπουργός), γιατί υπάρχουν νεκροί»;

ΠΗΓΗ: ysterografa.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο βίντεο από το μακελειό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Τα πρόσωπα της τραγωδίας στην Κωνσταντινούπολη – ΒΙΝΤΕΟ

Η εθνικότητα των καμικάζι που αιματοκύλησαν το αεροδρόμιο Ατατούρκ

Συλλήψεις και έφοδοι της τουρκικής αστυνομίας για την επίθεση στο Ατατούρκ

Έλληνας κάτοικος της Κωνσταντινούπολης: «Η κατάσταση δεν περιγράφεται με λόγια» – ΒΙΝΤΕΟ

Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη – 42, πλέον, οι νεκροί και 238 οι τραυματίες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ