Μέρκελ: Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη διάσπαση της ΕΕ

Τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των Βρετανών πολιτών εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου. Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε μεταξύ άλλων, πως «η Ευρώπη έχει περάσει πολλές κρίσεις και προκλήσεις κατά το παρελθόν. Πρέπει να γίνει το μεγάλο βήμα μπροστά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι επιβλαβής όποια υπόνοια δίνει ώθηση σε αυτούς που θέλουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δείξει πως είναι πρόθυμο και ικανό να λειτουργήσει. Είναι στο χέρι της Βρετανίας να αποφασίσει το πώς θέλει να διαμορφώσει το μέλλον της με την Ευρώπη. Αναμφίβολα αυτό είναι μια εγχώρια βρετανική απόφαση».

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι «μπορούν να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο όταν η Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 50, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα, και όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις. Όποιος αποφασίζει να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν μπορεί να περιμένει ότι θα κρατήσει τα προνόμιά του χωρίς να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Όποιος θέλει πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά, πρέπει να σέβεται τις βασικές αξίες της ΕΕ» είπε και συμπλήρωσε ότι «η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, όμως έχει πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά διότι αποδέχεται την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε ολοκληρώνοντας την ομιλία της: «Παραμένουμε σε στενή συνεργασία με τη Βρετανία στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία θέλει να διατηρήσει στενή σχέση με την Βρετανία και θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την περαιτέρω διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρέπει να ξεχαστούν άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η προσφυγική κρίση».

Διαβάστε επίσης:

Οκτώ στους δέκα Γερμανούς ψηφίζουν Ευρώπη

Ο Γιούνκερ στον Φάρατζ: Σε ψήφισαν για το Brexit… τι κάνεις εδώ;

Τόμας Βίζερ: Δεν υπάρχει περίπτωση Grexit μετά το Brexit

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ