Ντόμινο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα

Ως μία υπέροχη ευκαιρία να ανακτηθεί ο έλεγχος της θέσπισης νόμων και φόρων, καθώς και ο έλεγχος των συνόρων χαρακτήρισε την επικράτηση του Brexit ο επικεφαλής πολιτικός της εκστρατείας Μπόρις Τζόνσον.

Σε δήλωσή του μετά την προαναγγελία παραίτησης του Κάμερον ο Μπόρις Τζόνσον, που προβάλλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη διαδοχή αυτού, επαίνεσε τον Ντέιβιντ Κάμερον ως «γενναίο άνδρα αρχών» και συμφώνησε μαζί του για τη μη άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που ορίζει τη διετή διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις εξόδου πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Κλυδωνισμούς προκαλεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, με 2 γυναίκες βουλευτές να υποβάλλουν αίτημα συζήτησης πρότασης μομφής εναντίον του αρχηγού Τζέρεμι Κόρμπιν.

Εξάλλου φημολογείται ότι τουλάχιστον 55 βουλευτές των Εργατικών θα υπογράφουν την ερχόμενη εβδομάδα επιστολή με την οποία θα ζητούν την παραίτηση του κ. Κόρμπιν. Την πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση έκανε η αρχηγός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP Νίκολα Στέρτζιον, η οποία είπε ότι είναι «δημοκρατικά απαράδεκτη» η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παρά την αντίθετη θέληση της Σκωτίας, που ψήφισε συντριπτικά κατά του Brexit. «Ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας είναι στο τραπέζι», δήλωσε η κα Στέρτζιον προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξεταστούν όλες οι πιθανότητες παραμονής της Σκωτίας στην ΕΕ ή έστω στην ενιαία αγορά.

Η Σκωτία μαζί με τη Βόρεια Ιρλανδία και το Λονδίνο είναι οι περιφέρειες που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής, με τον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν να επιβεβαιώνει ότι συζήτησε με την κα Στέρτζιον την ανάγκη η Σκωτία και το Λονδίνο να συμμετάσχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit. «Σπουδαίο πράγμα» χαρακτήρισε την ψήφο υπέρ του Brexit o υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που επισκέπτεται θέρετρο γκολφ που έχει αγοράσει στη Σκωτία.

Πηγή: mignatiou.com

Διαβάστε επίσης:

Brexit – Η επόμενη μέρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ