Handelsblatt: Οι Βρετανοί αποφάσισαν να βλάψουν τον εαυτό τους

«Η Μεγάλη Βρετανία θέλει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση» γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και συνεχίζει:

«Η ευρωπαϊκή Ημέρα της Κρίσης είναι πραγματικότητα: Η πλειοψηφία στη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να βλάψει τον εαυτό της. Το 52% των ψηφοφόρων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ρήξη με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ μόνο το 48% είδαν μέσα στην ΕΕ ένα μέλλον, που πλέον δεν πρόκειται να υπάρξει».

«Οι χαμένοι του δημοψηφίσματος μοιάζουν όπως εσείς κι εγώ» σημειώνει στη συνέχεια ο σχολιαστής της Handelsblatt και προσθέτει:

«Η ΕΕ χάνει περίπου το 20% της οικονομικής της δύναμης, το 13% των εργαζομένων, το 10% των στρατιωτών της. Ο δημόσιος προϋπολογισμός της ΕΕ μέσα σε μια νύχτα χάνει τον τρίτο πιο μεγάλο χρηματοδότη μετά την Γερμανία και τη Γαλλία. Θα ήταν λάθος όμως να κατηγορήσουμε στους Βρετανούς ψηφοφόρους για ανωριμότητα. Οι άνθρωποι στο νησί δεν είναι πιο ανόητοι από εμάς. Ή καλύτερα, όπως το διατύπωσε ο Κουρτ Τουχόλσκι, ο λαός κατανοεί τα περισσότερα λάθος αλλά αισθάνεται τα περισσότερα σωστά. Με την σημερινή ΕΕ, αυτό είναι το μήνυμα της ιστορικής απόφασης του Brexit: Προφανώς δεν μπορεί να δημιουργηθεί κανένα (σσ: υπερεθνικό) κράτος. Σε κάθε περίπτωση κανένα κράτος, που να το αγαπάνε, να το εκτιμούν και να το ψηφίζουν οι πολίτες. Εάν στο πλοίο που λέγεται Βρυξέλλες έχει μείνει λίγη επαφή με την πραγματικότητα, τότε θα πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκια. Είναι καιρός να παραδεχθεί κανείς, – πολλοί που αγωνίστηκαν για το ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να το θεωρήσουν θράσος- ότι κανείς δεν είναι πιο μακριά από την Ευρώπη από ό,τι στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη σύσκεψη των ιδρυτικών μελών της ΕΕ

Απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Σόιμπλε

Sueddeutsche: Οι Βρετανοί εγκαταλείπουν την ΕΕ

Focus: Η βόμβα του Brexit ενεργοποιήθηκε

Spiegel: Οι Βρετανοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν

Bild: Κέρδισαν οι αντίπαλοι της Ευρώπης!

Πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές της Μέρκελ

Η Μαρίν Λεπέν θέλει δημοψήφισμα στη Γαλλία και στις άλλες χώρες της ΕΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ