Bremain “ψηφίζουν” οι Γερμανοί

Οι Γερμανοί πολιτικοί αλλά και οι Γερμανοί πολίτες τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. Τι θα ψήφιζαν όμως οι Γερμανοί εάν πραγματοποιούνταν και στη Γερμανία παρόμοιο δημοψήφισμα

Αρχικώς οι Γερμανοί πολιτικοί ήθελαν να αποφύγουν μια ανάμειξη στη βρετανική συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά του Brexit, φοβούμενοι ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα ενίσχυε, πιθανότατα, περισσότερο το στρατόπεδο των αντιπάλων της Ευρώπης. Όταν όμως οι υποστηρικτές του Brexit άρχισαν πριν από μερικές εβδομάδες να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις, οι παρεμβάσεις του Βερολίνου άρχισαν να διαδέχονται η μια την άλλη και να γίνονται όλο και πιο ηχηρές. Και αυτό διότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την παραμονή των Βρετανών στην ΕΕ, τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς-γεωστρατηγικούς λόγους.

H πιο συγκρατημένη παρέμβαση ήταν εκείνη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που έχει πει ότι «η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ είναι για όλους μας το καλύτερο και το πιο ευκταίο σενάριο».

Λιγότερο συγκρατημένος ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις «δραματικές» οικονομικές και πολιτικές συνέπειες και για τις δυο πλευρές σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας. Το πιο αυστηρό μήνυμα όμως έστειλε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε ότι πιθανό «όχι» θα έπληττε κυρίως τους Βρετανούς αφού θα τους στερούσε σημαντικά πλεονεκτήματα. «Μέσα σημαίνει μέσα και έξω σημαίνει έξω», έχει πει χαρακτηριστικά, σκιαγραφώντας, σύμφωνα με αναλυτές, το ουσιαστικό διακύβευμα του σημερινού δημοψηφίσματος.

Γερμανοί πολιτικοί υπέρ του Bremain

Η γερμανική πολιτική ηγεσία λοιπόν τάσσεται αναφανδόν υπέρ του Bremain και προειδοποιεί παράλληλα για τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες ενδεχόμενου Brexit αλλά και για τον κίνδυνο να ακολουθήσουν στην περίπτωση αυτή και άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παραμονής των Βρετανών στην ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild, το 54,4% των ερωτηθέντων απορρίπτει το Brexit ενώ μόλις το 16% εκφράζεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Παράλληλα το 31,4% των ερωτηθέντων εκφράζει φόβους ότι ενδεχόμενο Brexit θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία.

Πάντως, παρόμοιο δημοψήφισμα στη Γερμανία δεν θα είχε καμία τύχη, όπως δείχνει άλλη δημοσκόπηση. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Forsa για λογαριασμό του Stern η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παραμονής της Γερμανίας στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 79% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Γερμανίας στην ΕΕ ενώ μόλις το 17% κατά. Τελείως διαφορετική η εικόνα στο στρατόπεδο των οπαδών του ευρωσκεπτικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) όπου δυο στους τρεις θα ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησης. Παρά τα προβλήματα και τις διαρκείς κρίσεις στη γηραιά ήπειρο, το 63% των Γερμανών πιστεύει ότι η ΕΕ συνεχίζει να έχει μέλλον ενώ το 31% εκτιμά ότι η ΕΕ θα διαλυθεί.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Live – Οι Βρετανοί ψηφίζουν – Brexit ή Bremain;

Με τη σύζυγό του έφτασε στις κάλπες ο Κάμερον – ΒΙΝΤΕΟ

Χρυσόγονος: Με το Brexit θα έχουμε πρόβλημα στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ