Νέες αποκαλύψεις για το μακελειό του Ορλάντο

O ένοπλος που δολοφόνησε 49 ανθρώπους σε ένα κλαμπ στην Φλόριντα των ΗΠΑ απείλησε τις αρχές ότι θα ανατινάξει ένα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες αυτοκίνητο και θα αναγκάσει τους ομήρους που κράταγε να φορέσουν γιλέκα με εκρηκτικά, όπως αποκαλύπτει η απομαγνητοφώνηση μέρους των τηλεφωνικών συνομιλιών του με τους αστυνομικούς, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Εσείς θα την πληρώσετε κι εγώ θα πυροδοτήσω τα εκρηκτικά εάν εκείνοι αποπειραθούν να κάνουν οτιδήποτε ανόητο» ακούγεται να λέει ο Όμαρ Ματίν κατά τη διάρκεια μίας εκ των κλήσεων που έκανε μέσα από το κέντρο διασκέδασης στο Ορλάντο, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του που έδωσε στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI).

Ούτε στο κλαμπ ούτε στο όχημά του βρέθηκαν γιλέκα με εκρηκτικά ή εκρηκτικοί μηχανισμοί, επισήμανε το FBI.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ομηρίας ο 29χρονος μίλησε αρκετές φορές στο τηλέφωνο με τα στελέχη της άμεσης δράσης και τους διαπραγματευτές της αστυνομίας αλλά και ανήρτησε μηνύματα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπου διαβεβαίωνε για την πίστη που ορκίστηκε σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

«Την ώρα που ο δολοφόνος προέβαινε σε αυτούς τις δολοφονικές δηλώσεις, το έκανε με έναν ανατριχιαστικό, ήρεμο και μελετημένο τρόπο» επισήμανε ο Ρον Χόπερ, ένας ειδικός πράκτορας του FBI που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ο Ματίν είπε σε ένα στέλεχος του 911 ότι φοράει ένα γιλέκο με εκρηκτικά παρόμοιο με εκείνο που «χρησιμοποίησαν στη Γαλλία», αναφερόμενος προφανώς στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση.

Καθώς οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να διαφύγουν, δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι ο ένοπλος τους είπε ότι θα φορέσει 4 γιλέκα με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε θύματα σε διάστημα 15 λεπτών, σημειώνει το FBI στην ανακοίνωσή του.

Στις απομαγνητοφωνήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν περιλαμβάνεται η δήλωση πίστης στην οποία σύμφωνα με τις αρχές προέβη ο Ματίν προς τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους,

Ο Χόπερ άλλωστε επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου κοντά στο κλαμπ ότι δόθηκε στη δημοσιότητα μονάχα ένα μέρος των συνομιλιών με στόχο να μη «διαδοθεί η ρητορική της βίας».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν κατηγόρησε από την πλευρά του την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ομπάμα ότι λογόκρινε τις αναφορές στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να δημοσιεύσουν όλες τις συνομιλίες.

«ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ»

Ο Ματίν δήλωσε ότι είναι ένας «ισλαμιστής στρατιώτης» σύμφωνα με το FBI και είπε σε έναν διαπραγματευτή να προτρέψει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στη Συρία και το Ιράκ.

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες πήραν καταθέσεις από περισσότερα από 500 πρόσωπα σχετικά με το μακελειό, τόνισε ο Χόπερ, και εξέτασαν 600 αποδεικτικά στοιχεία που συνελέγησαν.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας του Ορλάντο Τζον Μίνα υπογράμμισε ότι η πρώτη επέμβαση των αρχών ανάγκασε τον ένοπλο να υποχωρήσει και να ταμπουρωθεί σε ένα μπάνιο μαζί με ομήρους. Τόνισε επιπλέον ότι οι αστυνομικοί που εισήλθαν στο κλαμπ κατάφεραν να σώσουν πολλά θύματα τις τρεις ώρες που διήρκησε η ομηρία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι έσωσαν πολλές ζωές εκείνη τη νύχτα» δήλωσε ο Μίνα απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι η αστυνομία απέτυχε να ενεργήσει ταχέως για να βάλει ένα τέλος στην ομηρία.

«Για τις δολοφονίες είναι υπεύθυνος ο ύποπτος και μόνο ο ύποπτος» πρόσθεσε.

«Επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη απόφαση ωστόσο ήταν η σωστή απόφαση και εγώ την επικροτώ».

Βάσει της προκαταρκτικής έρευνας των αρχών ο Ματίν ήταν ένα πρόσωπο με ψυχολογικά προβλήματα που ενήργησε μόνος και χωρίς να λάβει καθοδήγηση από τρομοκρατικά δίκτυα του εξωτερικού.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Με μια αγρυπνία, χιλιάδες κάτοικοι του Ορλάντο τίμησαν τους νεκρούς του κλαμπ Pulse

Σοκ: Bίντεο δείχνει πώς να κρύψει κανείς μέσα από τη μπλούζα του πυροβόλο όπλο

Νέο ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ από το μακελειό στο Ορλάντο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ