Αντιδράσεις από την πρόκληση του Έντι Ράμα που έθεσε θέμα Τσάμηδων

Σε μία πρωτοφανή στα χρονικά πρόκληση, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος ανακίνησε «Τσάμικο» ζήτημα κατά την παραμονή της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Την ώρα που η Αθήνα, τείνει χείρα φιλίας, ο Ράμα, μιλώντας από το βήμα συνεδρίου του κόμματος των Τσάμηδων, που μετέχει στην αλβανική κυβέρνηση, επιτέθηκε στη χώρα μας λέγοντας ότι η Αλβανία θα θέσει επίσημα θέμα Τσάμηδων στις συναντήσεις.

Κι αυτό, ενώ μόλις πριν από λίγα 24ωρά, η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε ανάλογη δήλωση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι είχε ρητή διατύπωση: «Θέμα Τσάμηδων, για την Ελλάδα, δεν υπάρχει.

Αντιδράσεις

Για τις πρωτοφανείς προκλήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών θέτοντας θέμα μειονότητας. Η Αλβανία, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την ν πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης. Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εκγλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», αναφέρει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης:

Αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ στην Αλβανία

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ