Διπλωματικός πόλεμος Τουρκίας – Γερμανίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή. Συγκεκριμένα, σήμερα η γερμανική Βουλή ενέκρινε την απόφαση που χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις.

Το ψήφισμα κατέθεσαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Eκτός από μια αρνητική ψήφο και ένα λευκό από την ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, το ψήφισμα συγκέντρωσε όλες τις θετικές ψήφους της βουλής. 

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή της Τουρκίας. Το ψήφισμα που ενέκριναν οι Γερμανοί βουλευτές με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται “γενοκτονία” έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε ο Γιασίν Ακτάι εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία. Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι ένα “ρατσιστικό αρμενικό λόμπι” ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, η οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη. 

Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Γερμανία Hüsein Avni Karslioglu

 

“Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς στον λογαριασμό του στο Twitter, σχετικά με την έγκριση από τους Γερμανούς βουλευτές ενός ψηφίσματος, με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως “για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου”.

Στη συνέχεια, εκτίμησε, πως η έγκριση του κειμένου “δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων” που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία “θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο”, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάζοντας την απόφαση της γερμανικής βουλής να χαρακτηρίσει “γενοκτονία” τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915, δήλωσε ότι οι “ανεύθυνες και αβάσιμες” αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η σκοτεινή ιστορία.

“Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις”, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.

Χαιρετίζει την απόφαση η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος 1.500.000 Αρμενίων το 1915, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, χαιρετίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτήν την απόφασή της, η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού.

«Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του “σουλτάνου” Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει η Επιτροπή.

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο Αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της. Σ’ ευχαριστούμε Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η επιστολή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων 

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, με επιστολή που απέστειλε στους Γερμανούς βουλευτές, ζητάει να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας στην αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με αφορμή το ειδικό ψήφισμα που εισήχθη σήμερα στην Μπούντεσταγκ προς συζήτηση και ψήφιση, η Συνομοσπονδία θεωρεί θετική την πρόθεση της γερμανικής Βουλής για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και Ασσυρίων και προσθέτει ότι την ίδια εποχή η Τουρκία προέβη και στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου,  σκοτώνοντας 353.000 Έλληνες. 

 

Προειδοποίηση του Ερντογάν για τις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η απόφαση της γερμανικής βουλής να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

 

Μέρκελ: Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία

Η Γερμανία έχει ευρείες και ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την έγκριση ενός ψηφίσματος από τη γερμανική Βουλή που χαρακτηρίζει “γενοκτονία” τις σφαγές των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

Σε αντίποινα η Τουρκία, η οποία απορρίπτει αυτό τον όρο, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γερμανία.

“Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας, είναι μεγάλοι”, δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ