ΥΠΕΞ Υεμένης: Η κυβέρνηση θα δώσει μια “τελευταία ευκαιρία” στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Η κυβέρνηση της Υεμένης θα δώσει μια “τελευταία ευκαιρία” στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στο Κουβέιτ, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, τέσσερις μέρες μετά την αναστολή συμμετοχής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του προέδρου, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που φέρει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και οι εκπρόσωποι των σιιτών ανταρτών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, πραγματοποιούν από τις 21 Απριλίου συνομιλίες στο Κουβέιτ, με στόχο να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη, η τελευταία φάση της οποίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 6.400 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει 2,8 εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Την Τρίτη, η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας πως θα επιστρέψει μόνο εάν οι σιίτες αντάρτες δεσμευτούν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τις πόλεις που έχουν καταλάβει από το 2014 και παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Ο ΥΠΕΞ Αμπντέλ Μάλεκ αλ Μεκλάφι με ανάρτηση του στο Twitter τόνισε πως η κυβέρνηση θα δώσει “μια τελευταία ευκαιρία” στις συνομιλίες, έπειτα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο πρόεδρος Χάντι με τους εμίρηδες του Κατάρ και του Κουβέιτ, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Το επίκεντρο των συνομιλιών είναι η απαίτηση της κυβέρνησης οι Χούτι να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τις πόλεις που ελέγχουν, καθώς και ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει τους αντάρτες. Η παρούσα κυβέρνηση εδρεύει στο νότιο λιμάνι του Άντεν, ενώ οι Χούτι εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Σαναά.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε εφαρμογή την 11η Απριλίου στην Υεμένη, όμως οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι την έχουν παραβιάσει επανειλημμένα.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ επενέβη στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 για να αποκαταστήσει την εξουσία της κυβέρνησης του προέδρου Χάντι και για να ανασχέσει την προέλαση των Χούτι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Υεμένη: Δολοφόνησαν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας στο Άντεν

Υεμένη: Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μελών της Αλ Κάιντα και στρατού

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ