Σουδάν: Πάνω από 69.000 υπήκοοι του Νότιου Σουδάν έχουν καταφύγει στη χώρα

Τουλάχιστον 69.000 υπήκοοι του Νότιου Σουδάν έχουν καταφύγει στο Σουδάν από τον Ιανουάριο για να σωθούν από την έλλειψη τροφίμων και από τις μάχες, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Νότιο Σουδάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, πριν βουλιάξει δύο χρόνια αργότερα σε έναν πολυαίμακτο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων αμάχων.

«Πάνω από 69.000 Νοτιοσουδανοί έχουν φθάσει σε πολλές περιοχές του Σουδάν από τον Ιανουάριο, διαφεύγοντας από τον πόλεμο και τη διατροφική ανασφάλεια», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) του ΟΗΕ.

Στην πλειονότητά τους οι νέες αφίξεις καταγράφηκαν στις πολιτείες του Ανατολικού Νταρφούρ, του Νότιου Νταρφούρ και του Δυτικού Κορντοφάν, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών.

Η πολιτεία του Ανατολικού Νταρφούρ φιλοξενεί «περίπου 45.500 ανθρώπους, ή το 66% των νέων αφίξεων το 2016», κατά τις εκτιμήσεις του OCHA.

Συνολικά 226.950 υπήκοοι του Νότιου Σουδάν έχουν βρει καταφύγιο στο Σουδάν αφότου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στο νεότερο κράτος του κόσμου—κι ένα από τα φτωχότερα παγκοσμίως— τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ως πρόσφατα, στους υπηκόους του Νότιου Σουδάν δεν δινόταν από το Χαρτούμ καθεστώς προσφύγων, αλλά απόλαυαν θεωρητικά τα ίδια δικαιώματα με τους Σουδανούς πολίτες.

Όμως το Χαρτούμ έδωσε τέλος σε αυτή τη μεταχείριση στα τέλη του Μαρτίου, διαμηνύοντας πως στο εξής θα αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν «ξένους», σε αντίποινα για την υποστήριξη που προσφέρει το Νότιο Σουδάν σε αντάρτες που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης του Σουδάν σε παραμεθόριες πολιτείες.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, ο οποίος έχει σημαδευτεί από ωμότητες και από τα δύο στρατόπεδα, τις δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου Σάλβα Κιρ και των ανταρτών του αντιπροέδρου του Σάλβα Κιρ, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους κι έχει αναγκάσει 2,2 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τι αναφέρει ο ΟΗΕ σε έκθεση του για τη Νταρφούρ

Νότιο Σουδάν: Οι νεκροί του εμφυλίου είναι τουλάχιστον 50.000

Ν. Σουδάν: Ο πρόεδρος, Κιρ διόρισε αντιπρόεδρο τον μεγαλύτερο αντίπαλο του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ