• Guardian: Εξαγριωμένοι όλοι οι Έλληνες προβλέπουν Grexit και επιστροφή στη δραχμή

  4:39 μμ, Τρίτη 10 Μάι 2016 4:39 μμ, Τρίτη 10 Μάι 2016

  "H Ελλάδα αντιμέτωπη με τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας, με επιπλέον 5,4 δισ. ευρώ περικοπές από την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα", αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “The Guardian”.

  O Guardian σε σημερινό άρθρο σχολιάζει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα από τη στιγμή που ψηφίστηκαν τα νέα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, παραθέτοντας ταυτόχρονα μαρτυρίες Ελλήνων πολιτών που στο σύνολό τους δηλώνουν έξαλλοι με τον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον πως τους είπε ψέματα.

  «Ο φόρος εισοδήματος ανέβηκε στο 29%, οι κοινωνικές εισφορές αυξήθηκαν κατά 20, από την σύνταξη μου έκοψαν 50 ευρώ, φορολογούν τον καφέ, τα καύσιμα, τις ταβέρνες, τα πλοία, ό,τι μπορούν και μετά έχουμε και τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό με τρελαίνει. Έλεγαν πως θα τον καταργήσουν!» λέει ο 71χρονος Κωστής Νάκος στην βρετανική εφημερίδα.

  Και συνεχίζει «Όλοι είναι εξαγριωμένοι, βρίζουν, καταριούνται την κυβέρνηση, λένε πως ο Τσίπρας είναι ψεύτης. Κι έχουν δίκιο. Όλα όσα είπε, όσα υποσχέθηκε, ήταν παραμύθια».

  «Ενώ οι βουλευτές ψήφιζαν τα νομοσχέδια, η αστυνομία απωθούσε με δακρυγόνα και νερό τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή. Ένας τελείως άλλος κόσμος από εκείνη την ημέρα, που οι αριστεροί κατά της λιτότητας ανέλαβαν για πρώτη φορά την εξουσία και κατέβασαν τα κάγκελα έξω από το κτίριο της Βουλής» σχολιάζει ο Guardian.

  Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο βρετανικό μέσο, αναφέρει: «Πολύ σύντομα θα χρειαστεί να πληρώσουν τις εισφορές και τον ΕΝΦΙΑ και μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχουν μαζευτεί πολλά. Δεν αποκλείεται και καμία έκρηξη. Ο Σεπτέμβριος είναι πολύ καθοριστικός μήνας».

  Το ρεπορτάζ του Guardian συνεχίζει παραθέτοντας την μαρτυρία ενός ακόμη Έλληνα, του Γιώργου Βαλαβάνη που είναι οδηγός ταξί εδώ και 15 χρόνια. Ο ίδιος μιλώντας για το ταξί του στην βρετανική εφημερίδα ως πανεπιστήμιο της ζωής. «Εδώ μέσα μπαίνουν κάθε είδους άνθρωποι. Κι αυτό που ακούω όλη μέρα είναι πως αν δεν φύγουμε από το ευρώ, αν δεν επιστρέψουμε στη δραχμή, αν δεν έχουμε ένα δυνατό νόμισμα, τα πράγματα δεν θα φτιάξουν ποτέ. Θυμηθείτε με γιατί θα γίνει. Θα γίνει. Θα γίνει το μπαμ και θα επιστρέψουν το Grexit και η δραχμή» λέει ο κ. Βαλαβάνης.

  «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατοικείται από πλούσιους και φτωχούς. Εικόνες που κάποτε σόκαραν- άνδρες και γυναίκες της μεσαίας τάξης να ψάχνουν στους σκουπιδοντενεκέδες- είναι σήμερα πολύ συνηθισμένα» αναφέρει το δημοσίευμα που χαρακτηρίζει το 2016, όπως και τα προηγούμενα πέντε χρόνια, κάτι σαν καρκίνο για την ζωή στην Ελλάδα, δεδομένου ότι «έχει διαλύσει τις οικογένειες, κλείνει επιχειρήσεις, κλείνει νοσοκομεία και κάθε άλλη μορφή κρατικής υπηρεσίας υγείας κι αφήνει πίσω του μόνο πάμφτωχους ανθρώπους».

  Διαβάστε επίσης:

  Reuters: Οι πρόσφυγες στην Ειδομένη έχουν στήσει επιχειρήσεις για να επιβιώσουν

  FT: Το Βερολίνο άνοιξε το δρόμο στη συζήτηση για το χρέος

  FAZ: Ορατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα