Το παρασκήνιο για το “πραξικόπημα” του…Σουλτάνου

Ρεπορτάζ: Απολλωνάτου Εύη

Το μήνυμα ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν με την «καρατόμηση» του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ακολουθεί την μοίρα του πρώην προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραμείνει ένας πρόεδρος για τις χειραψίες, είναι επικεφαλής των υπουργικών συμβουλίων και φροντίζει να λαμβάνει εκείνος τις κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της πρότασης της Κομισιόν για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες ο Ερντογάν «παραίτησε» τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να πιστεύει ότι ο ίδιος πρέπει να λάβει τα εύσημα για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο Νταβούτογλου παρουσίαζε την συμφωνία ως δική του προσωπική νίκη.

Εδώ και εβδομάδες τα «πηγαδάκια» στην Άγκυρα οργίαζαν ότι οι σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τον πάλαι ποτέ στενό συνεργάτη του βρίσκονται στο κόκκινο. Η αντίστροφη μέτρηση, όμως, για την παραίτηση Νταβούτογλου φαίνεται ότι ξεκίνησε στις 29 Απριλίου όταν η Κεντρική Επιτροπή (MKYK) του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποφάσισε να του αφαιρέσει την εξουσία να διορίζει επικεφαλής στα τοπικά και περιφερειακά τμήματα του κόμματος στην επαρχία.

Τα 47 από τα 50 μέλη του ΜΚΥΚ με επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν και υπουργό Μεταφορών, Μπιναλί Γιλιντιρίμ ανακοίνωσαν την απόφαση στον Νταβούτογλου. Είχε προηγηθεί έντονη δυσαρέσκεια, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, καθώς ο Νταβούτογλου διόριζε πρόσωπα χωρίς το «πράσινο φως» της τουρκικής προεδρίας. Το γεγονός ότι ο υπουργός Μεταφορών φέρεται να είναι ένας από τους πιθανούς υποψηφίους για την θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας ενισχύει για πολλούς δημοσιογράφους την άποψη ότι κινήθηκε κατ’ εντολή του Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια το περιβάλλον του Ερντογάν «χρέωνε» στον απερχόμενο Τούρκο πρωθυπουργό ότι δεν προωθεί την αλλαγή του συστήματος εξουσίας από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό και είχε αρχίσει να αποκτά επιρροή στην βάση του κόμματος. Μάλιστα φιλοκομματικά ΜΜΕ τον κατηγόρησαν ότι κρύβεται πίσω από την διαρροή φωτογραφιών στα τουρκικά ΜΜΕ του γιου του Γιλντιρίμ σε καζίνο της Σιγκαπούρης.

Πριν από το τετ-α-τετ Ερντογάν με Νταβούτογλου την περασμένη Τετάρτη, μετά τις δηλώσεις του δεύτερου που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς στον απερχόμενο πρωθυπουργό. Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος παρότρυνε κάθε στέλεχος του ΑΚΡ: «Δεν πρέπει να ξεχνάς ποιος σου έδωσε την θέση σου». Το σχόλιο ερμηνεύθηκε ως μία έμμεση αιχμή προς τον Νταβούτογλου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης και της απόφασης του να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος σε έκτακτο συνέδριο στις 22 Μαΐου, ο Νταβούτογλου έσπευσε να κατευνάσει τις φήμες ότι πρόκειται να προκαλέσει αναταραχή στο συνέδριο μέσω των 120 βουλευτών που εκτιμάται ότι έχει στην επιρροή του. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για «μη συντροφικές συνθήκες» στο κόμμα αλλά είπε ότι ο ίδιος δεν θα μιλήσει ποτέ εναντίον του Ερντογάν, ενώ ζήτησε από όλους ενότητα.

Τα ονόματα που ακούγονται για τους πιθανούς αντικαταστάτες του πρωθυπουργού είναι όλα από τον πολύ στενό κύκλο του Ερντογάν. Επικρατέστεροι διάδοχοι του Νταβούτογλου θεωρούνται ο υπουργός Μεταφορών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο γαμπρός του Ερντογάν, επιχειρηματίας και υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μπογκντάζ.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Νταβούτογλου: Δεν θα πω ποτέ κακή κουβέντα για τον Ερντογάν

Δήλωση του Γιούνκερ για τους Ευρωπαίους πολιτικούς που θα συζητηθεί

Η Μέρκελ για το προσφυγικό: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ