Η έκθεση φωτογραφίας στην Ελβετία που ενοχλεί τον… Ερντογάν

H Άγκυρα “χτυπά” ξανά την ελευθερία της έκφρασης ζητώντας την απόσυρση μιας φωτογραφίας που κυκλοφόρησε στην Ελβετία και στην οποία πρωταγωνιστεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά τους, οι αρχές της Γενεύης ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να αποσύρουν από την έκθεση τη φωτογραφία που έχει ενοχλήσει την Τουρκία, καθώς σε αυτήν εικονίζονται διαδηλωτές οι οποίοι κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως υπεύθυνο για το θάνατο του εφήβου, του Μπερκίν Ελβάν.

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος της πόλης τονίζει την “προσήλωσή του στην ελευθερία της έκφρασης”. Για τις αρχές της Γενεύης “αυτή η έκθεση φωτογραφιών συνεισφέρει στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και στην προαγωγή της Γενεύης ως πρωτεύουσας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 58 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τα τελευταία χρόνια στην ίδια πλατεία από τον Ντεμίρ Σενμέζ, ένα Ελβετό φωτοειδησεογράφο κουρδοαρμενικής καταγωγής. Ο ίδιος εξήγησε ότι στόχος του ήταν να δείξει “τους πολλαπλούς αγώνες των λαών”.

Να σημειωθεί πως η φωτογραφία που προκάλεσε την οργή των τουρκικών αρχών τραβήχτηκε στις 14 Μαρτίου 2014 και δείχνει διαδηλωτές να κρατούν ένα τεράστιο πανό όπου εικονίζεται ένας χαμογελαστός έφηβος. “Ονομάζομαι Μπερκίν Ελβάν, η αστυνομία με σκότωσε κατ’ εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού” γράφει το κείμενο πάνω στο πανώ. Την εποχή εκείνη Πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που στο μεταξύ εξελέγη πρόεδρος.

Η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία εξηγεί: “Τιμή στον Μπερκίν Ελβάν, που τραυματίστηκε από την τουρκική αστυνομία και πέθανε στην Κωνσταντινούπολη μετά από 269 ημέρες σε κώμα”.

Σε μήνυμά που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γενικό προξενείο της Τουρκίας στη Γενεύη εξήγησε ότι σέβεται “την ελευθερία επιλογής του καλλιτέχνη” αλλά ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία προκάλεσε “τη δυσαρέσκεια της τουρκικής κοινότητας της Γενεύης”.

Αξίζει να αναφερθεί πως η έκθεση, που στηρίζεται από την πόλη της Γενεύης και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, φιλοξενείται εδώ και περίπου μία εβδομάδα στην Πλατεία των Εθνών, έξω από την έδρα του ΟΗΕ, όπου σχεδόν καθημερινά διαδηλώνουν πολίτες απ’ όλον τον κόσμο.

Ο Μπερκίν Ελβάν τραυματίστηκε στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από ένα δακρυγόνο της αστυνομίας ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί στη γειτονιά του, σε μια περίοδο που η Τουρκία συγκλονιζόταν από τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν. Πέθανε στις 11 Μαρτίου 2014 και ο θάνατός του πυροδότησε μια σειρά από διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατήγγειλαν τις αστυνομικές αρχές και την κυβέρνηση.

Ο Ντεμίρ Σενμέζ γεννήθηκε το 1960 στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ τη δεκαετία του 1980 στην Τουρκία αλλά κατόπιν ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία. Ζει στη Γενεύη από το 1990 και έχει πάρει την ελβετική υπηκοότητα.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τρομοκρατική επίθεση στην Ιταλία

Σιγή για το Βig Ben

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ