Διπλωματικός “πυρετός” Βερολίνου – Άγκυρας για την απέλαση Γερμανού δημοσιογράφου

«Στενά» παρακολουθεί το θέμα του Γερμανού δημοσιογράφου που τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια απελάθηκε, η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοινώθηκε από την καγκελαρία.

Ο ανταποκριτής του κρατικού καναλιού ARD, Volker Schwenk, ο οποίος ερχόταν από το Κάιρο προκειμένου να κάνει ρεπορτάζ για τους Σύρους πρόσφυγες στα σύνορα ΤουρκίαςΣυρίας, τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» πριν από δύο ημέρες, και στη συνέχεια απελάθηκε. Η διαδικασία απέλασής του κινήθηκε από τη διεύθυνση ασφαλείας του αεροδρομίου, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστοί οι λόγοι.

«Τελευταίος σταθμός στην Κωνσταντινούπολη. Μου απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία. Υπάρχει ‘αναφορά’ για το όνομά μου. Είμαι δημοσιογράφος. Υπάρχει πρόβλημα;» έγραψε ο Γερμανός δημοσιογράφος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, αμέσως μετά το συμβάν.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για την άρνηση εισόδου στον ανταποκριτή του ARD στην Τουρκία. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους και εργάζεται προκειμένου να εξασφαλιστεί και να αποκατασταθεί η δυνατότητα εργασίας των δημοσιογράφων. «Παρακολουθούμε το γεγονός με κάποια ανησυχία» δήλωσε η καγκελάριος, λίγο μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού.

Ο Volker Schwenck, μετά την απέλασή του επέστρεψε στο Κάιρο, ευχαριστώντας όσους του συμπαραστάθηκαν στην περιπέτειά του, ενώ από την πλευρά της Τουρκίας δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια επίσημη αντίδραση.

Διαβάστε επίσης:

Η Sueddeutsche για τη σύνδεση προσφυγικού – αξιολόγησης που έκανε ο Σόιμπλε

Το μήνυμα στην μπλούζα της Ελληνίδας μαθήτριας εξόργισε την Γερμανίδα δασκάλα

Die Welt: Η συγκεκαλυμμένη απειλή του Τσίπρα στη Μέρκελ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ