Handelsblatt: Χρειαζόμαστε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λέει το ΔΝΤ

Εκτενές άρθρο αφιερώνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος που απασχόλησε τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτήθηκε εάν το ΔΝΤ θα μπορούσε να παράσχει μόνο την τεχνογνωσία του η απάντηση ήταν όχι» σύμφωνα με την εφημερίδα. «Κι αυτό επειδή το Ταμείο έχει τη φήμη στο Βερολίνο ότι είναι σε θέση να ελέγξει τις μεταρρυθμίσεις αυστηρότερα απ’ ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου θα θεωρούσε κανείς τον ρόλο του αξιόπιστο, μόνο εάν το ΔΝΤ ήταν παρόν και οικονομικά. Κι ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσουν στην Ελλάδα περαιτέρω χρήματα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, απέρριψε παράλληλα και την βασική αξίωση του ΔΝΤ για μείωση του ελληνικού χρέους».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα χρέους, χρειαζόμαστε ωστόσο μια μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» είπε ο Όμπστφελντ σύμφωνα με το άρθρο της Handelsblatt. «Το περασμένο καλοκαίρι συμφωνήθηκε να υποχωρήσουν τα κράτη της ευρωζώνης απέναντι στην Αθήνα όσον αφορά τους όρους του δανεισμού, εφόσον κάτι τέτοιο θα ήταν αναγκαίο και η ελληνική κυβέρνηση θα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα Σόιμπλε και Λαγκάρντ ερίζουν για το εάν αυτό θα ήταν απαραίτητο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θυμίζει πως ούτως η άλλως η καταβολή των τόκων και η αποπληρωμή των δανείων θα επιμηκυνθεί μέχρι το 2022. Η άποψη του ΔΝΤ είναι ωστόσο διαφορετική: Οι επενδυτές θα επιστρέψουν μόνο εάν καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στα χρέη της. Αυτό θα μείωνε τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης της φορολόγησης. Το να αφήνει κανείς ένα τεράστιο πρόβλημα άλυτο δεν αποτελεί καλή προοπτική, τόνισε ο Όμπστφελντ».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

“Ο Τόμσεν έχει εμμονική αντιπάθεια προς την Ελλάδα”

Νέος γύρος στη διαπραγμάτευση – Τα δύο “αγκάθια” που κρίνουν την αξιολόγηση

Ο “χάρτης” των νέων συντάξεων στο Δημόσιο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ