Σχέδιο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης από την Αφρική προωθεί ο Ρέντσι

Ένα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προωθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messagero, ο Ρέντσι προτείνει μια σειρά από πρακτικές λύσεις.

Το ιταλικό αυτό σχέδιο συμπεριλαμβάνει την έκδοση ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την οικονομική στήριξη των αφρικανικών χωρών, ένα νέο Ταμείο της Ένωσης για την διηπειρωτική συνεργασία και την αποτελεσματική ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα των χωρών καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών.

Ο κύριος στόχος είναι η αυστηρή μείωση των μεταναστευτικών ρευμάτων με μια συντονισμένη οικονομική ενίσχυση των χωρών της Αφρικής.

Σύμφωνα με τον Τύπο, οι θέσεις αυτές παρουσιάσθηκαν αναλυτικά από τους ιταλούς διπλωμάτες τις περασμένες εβδομάδες σε ιθύνοντες των Βρυξελλών, οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία φέρονται να τις θεωρούν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.

«Αυτή την φορά, η Γερμανίδα Καγκελάριος δείχνει να αντιμετωπίζει με σαφώς ηπιότερο τρόπο το θέμα των Ευρωομολόγων, από την στιγμή που είναι υποχρεωμένη να βρει, τον επόμενο χρόνο, τρία δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να δοθούν στην Τουρκία για να περιορίσει το κύμα των σύρων προσφύγων. Ο Ρέντσι υπογράμμισε μάλιστα σχετικά ότι οι νέοι αυτοί τρόποι χρηματοδότησης θα φανούν χρήσιμοι και για να καλυφθεί το μελλοντικό κόστος της συμφωνίας με την Τουρκία», αναφέρει η εφημερίδα Il Messagero.

Μεταξύ των βασικών χωρών με τις οποίες θα πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία συγκαταλέγονται η Νιγηρία, η Τυνησία και η Λιβύη, όταν η χώρα αυτή σταθεροποιηθεί. Η ιταλική πρόταση πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης.

Η Βουδαπέστη παρουσιάζει σχέδιο δράσης για την “υπεράσπιση” της Ευρώπης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ