Η Γερμανία παρακολουθούσε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και συμμάχους

Στην αποκάλυψη ότι η γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών «BND» κατασκόπευε συμμαχικές χώρες και Διεθνείς Οργανισμούς προχώρησε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, το οποίο κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου, μεταξύ των στόχων της BND συμπεριλαμβάνονται και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, στόχοι της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αποτέλεσαν οι σύνδεσμοι του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας και του Βελγίου και του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

Ο διοικητής της BND, Γκ. Σίντλερ έλαβε το 2013 εντολή να σταματήσει την κατασκοπεία σε βάρος των συμμάχων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Der Spiegel, κάποια από τα «ευαίσθητα κυκλώματα επιλογής δεδομένων» παρέμειναν ενεργά.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι το γεγονός ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν συγκεκριμένους στόχους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έγινε γνωστό από το περασμένο φθινόπωρο και είχε ως αποτέλεσμα η υπόθεση να διερευνηθεί από την Κοινοβουλευτική Ελεγκτική Επιτροπή του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Οι έρευνες της εν λόγω Επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η BND «έδωσε εξηγήσεις για μεγάλος μέρος των στόχων της, που βρέθηκαν στο επίκεντρο δίχως νομικά στηρίγματα και δίχως να έχει εγκριθεί σχετικό αίτημα».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού, η BND παρακολουθούσε με δική της πρωτοβουλία, τουλάχιστον 2 εξωτερικά παραρτήματα των εταιριών αερομεταφορών «EUROCOPTER» και «EADS». Το θέμα χαρακτηρίζεται «λεπτό», καθώς μέχρι στιγμής ήταν γνωστό μόνο ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις παρακολουθήσεις των 2 αυτών εταιρειών και είχε εκμεταλλευθεί για αυτές τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες, την γερμανική BND.

Παράλληλα το περιοδικό υπενθυμίζει ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων της αμερικανικής NSA, η οποία έκανε χρήση των συστημάτων της γερμανικής BND, είχε προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, με δική της πρωτοβουλία, όμως, η BND παρακολούθησε εκτός των άλλων και Διεθνείς Οργανισμούς, όπως το Πρόγραμμα Ελέγχου Ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών (OPEC) και το ΔΝΤ. Επίσης στόχοι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, που δεν είχαν κανένα αίτημα τους Αμερικανούς, ήταν η NASA και η αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Βαρώνοι ναρκωτικών από Μεξικό και Ευρώπη στα Panama Papers

Το πρωτοσέλιδο σκίτσο του Charlie Hebdo για το σκάνδαλο των Panama Papers

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ