Παγκόσμιος «σεισμός» για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

Μία τεράστια διαρροή εγγράφων έφερε στο φως τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν οι ισχυροί του πλανήτη τους φορολογικούς παραδείσους, προκειμένου να κρύβουν τον πλούτο τους. Η εμπλεκόμενη «Mossack Fonseca» χαρακτηρίζεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως μία από τις πιο μυστικοπαθείς εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα «έγγραφα του Παναμά» που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας δίνουν μία πλήρη εικόνα για το πώς οι πελάτες της «Mossack Fonseca» ήταν σε θέση να «ξεπλένουν» χρήμα, να ξεπερνούν τα εμπόδια των κυρώσεων και να αποφεύγουν τους φόρους. Στα 11 εκατ. αρχεία που διέρρευσαν υπάρχουν τα ονόματα 12 νυν και πρώην επικεφαλής κρατών, 60 συγγενών και συνεργατών τους, καθώς και πολλών πολιτικών.

Από τους… πρωταγωνιστές των εγγράφων είναι συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, που φέρονται να προχώρησαν σε ξέπλυμα δισεκατομμυρίων. Ακόμη, στα αρχεία εμφανίζονται μεταξύ άλλων τα ονόματα του γαμπρού του προέδρου της Κίνας, Ξι Τζινπίνγκ, του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, του προέδρου της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, του πατέρα του Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και των τριών παιδιών του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ και του πρωθυπουργού της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον.

Ακόμη, το σκάνδαλο «χτυπάει» και τον χώρο του αθλητισμού και κυρίως του ποδοσφαίρου. Στο επίκεντρο βρίσκεται η FIFA, καθώς ένα βασικό στέλεχός της, ο Ουρουγουανός δικηγόρος Χουάν Πέδρο Νταμιάνι και η εταιρεία του παρείχαν νομικές υπηρεσίες σε τουλάχιστον επτά off shore που σχετίζονται με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας, ο οποίος απομακρύνθηκε τον Μάιο, μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την διαφθορά στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με αναλυτές, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νόμιμοι τρόποι ώστε να χρησιμοποιεί κανείς τους φορολογικούς παραδείσους, στις συγκεκριμένες διαρροές αυτό που συμβαίνει είναι να κρύβονται οι πραγματικοί κάτοχοι των χρημάτων, καθώς και την προέλευσή τους.

Δημιουργήθηκαν σκιώδεις εταιρείες, οι οποίες μπορεί εξωτερικά να φαίνεται ότι είναι νόμιμες, αλλά στην ουσία δεν υπάρχουν. Η μόνη δραστηριότητά τους είναι να διαχειρίζονται χρήματα, κρύβοντας σε ποιον ανήκουν.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

SZ: 28 γερμανικές τράπεζες στα «Panama Papers»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ