• «Πάγιες θέσεις» θεωρεί το Ταμείο τις διαρροές των Wikileaks

  8:12 πμ, Κυριακή 03 Απρ 2016 8:12 πμ, Κυριακή 03 Απρ 2016

  Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα

  Η αποκάλυψη της απόρρητης συνομιλίας των Πολ Τόμσεν, επικεφαλής Ευρωπαϊκού Τμήματος, της Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής ελληνικής αποστολής και της Ίβα Πέτροβα, μέλος της ομάδας για την Ελλάδα, έγινε δεκτή με έντονο προβληματισμό για τα κίνητρα της υποκλοπής, καθώς όπως υποστηρίζεται παρασκηνιακά από αξιωματούχους του ΔΝΤ, «η ουσία των λεχθέντων βοηθά πάρα πολύ την Ελλάδα και ότι η κωλυσιεργία των Ευρωπαίων στο να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους έχει μέχρι σήμερα εμποδίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας του προσφυγικού».

  Μια πρώτη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους σε πολιτικό επίπεδο -και χωρίς να υπεισέλθει σε τεχνικά ζητήματα- εκτιμάται εγκύρως ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν (σσ: στο Washigton Group) ή στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί από τις 15-17 Απριλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

  Το βάρος αυτών των επαφών θα αναλάβει το οικονομικό επιτελείο. Οι διπλωματικές αρχές στην Ουάσιγκτον έχουν ειδοποιηθεί ότι θα μεταβούν για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, εκτός απροόπτου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Μουρμούρας και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Στέλιος Παπαδόπουλος.

  Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Αντρέα Αντριάνο σε ανακοίνωση του χθες και κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές,απέφυγε να σηκώσει το γάντι και ακολούθησε την τακτική του ΔΝΤ για ανάλογα δημοσιεύματα:

  «Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές εσωτερικών συζητήσεων. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τι νομίζουμε ότι απαιτείται για μια διαρκή λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – μια λύση που θα φέρνει την Ελλάδα σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης που θα στηρίζεται από ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων και θα συνοδεύεται από ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες υποθέσεις.

  Όπως έχουμε πει, υπάρχει μια ανταλλαγή μεταξύ του τι είναι εφικτό σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και του ποσού της ελάφρυνσης χρέους που απαιτείται» κατέληξε.

  Λίγο μετά την επίσημη αντίδραση του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, παρέδωσε στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του οργανισμού την επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητούσε εξηγήσεις αναφορικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αν αυτά αποτελούν επίσημη θέση τους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να γίνει μία γρήγορη και επιτυχής κατάληξη της υπό διαπραγμάτευσης αξιολόγησης.

  Αν και το ύφος της επιστολής δεν ήταν αιχμηρό, επισήμανε ότι στην Ελλάδα έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη προς τους αξιωματούχους του ΔΝΤ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με πρόσωπα που φέρονται να εκφράζουν απόψεις υπέρ ενός εκβιαστικού πιστωτικού γεγονότος.

  Η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται εκτός ΗΠΑ και σύμφωνα με την πάγια διαδικασία που ακολουθείται στο ΔΝΤ σε τέτοιες επιστολές θα πρέπει να απαντήσει στον Ελληνα πρωθυπουργό το επόμενο 48ωρο, αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα.

  Πάντως, πριν έρθουν στο φως της δημοσιότητας οι διάλογοι των αξιωματούχων του ΔΝΤ, η εικόνα που υπήρχε για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ήταν ότι το επιτελείο Τόμσεν ήταν αμετακίνητο στις θέσεις του, ενώ απομακρυνόταν ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα του ESM.

  Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου που εμπλέκεται με το ελληνικό πρόγραμμα και μίλησε στη Realnews, «υπάρχει μια αβεβαιότητα και για το Ταμείο τίποτα δεν έχει αλλάξει».

  Το επιτελείο Τόμσεν εξακολουθεί να διαφωνεί με τις προτάσεις της κυβέρνησης κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και για τα «κόκκινα δάνεια» προβάλλοντας το επιχείρημα για το πρώτο πως «οτιδήποτε παρουσιάζεται στο τραπέζι εμπεριέχει υψηλή φορολογία, ενώ υπάρχει συνεχής άρνηση να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες».

  Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση, οι δανειστές δείχνουν να έχουν εμμονή σε τρία θέματα: για μικρές μελλοντικές συντάξεις, απορρίπτουν την αύξηση των εισφορών και πιέζουν να προχωρήσει άμεσα η ρύθμιση στο θέμα των «κόκκινων δανείων».

  Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πολύ μεγάλη. «Ισως το επόμενο δεκαήμερο το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων να απασχολήσουν τα κόκκινα δάνεια και λιγότερο τα υπόλοιπα» εκτίμησε στη Realnews, o ίδιος αξιωματούχος.

  Πάγια τακτική των δανειστών όταν η διαπραγμάτευση «βαλτώνει» και δεν κλείνουν τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι να επιλέγουν να μεταθέτουν το πρόβλημα χρονικά ακολουθώντας την πρακτική με την εκταμίευση μικρότερων δόσεων.

  Ετσι δεν αποκλείεται να πορευθούμε με ένα «σπάσιμο» του αρχικού ποσού της δόσης - συνολικά προβλέπονται 5,7 δισ. ευρώ - στην περίπτωση που δεν κλείσουν με επιτυχώς όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

  Ωστόσο, κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, γινόταν μια προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές να διαμορφωθεί μια δυναμική που θα οδηγήσει σε μια «κατ’αρχήν συμφωνία» της ευρωπαϊκής πλευράς με την Αθήνα, κάτι που δεν γνωρίζουμε αν θα διαταραχθεί από τις χθεσινές αποκαλύψεις.

  Το ΔΝΤ εικαζόταν ότι θα απέφευγε να χαλάσει το κλίμα και να μποϋκοτάρει την όποια συμφωνία περιμένοντας τις εξελίξεις και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

  Πηγή: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Αυστριακός υπουργός Άμυνας:Η Βιέννη θα αναπτύξει στρατό στα σύνορα με την Ιταλία

  Ιράκ: Απελευθερώθηκαν 1.500 κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους

  Με «σκεπτικισμό» βλέπει τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας ο πρόεδρος της Αυστρίας

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα