• Βρετανία: 250 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων είναι υπέρ του Brexit

  5:05 πμ, Κυριακή 27 Μάρ 2016 5:05 πμ, Κυριακή 27 Μάρ 2016

  Στο πλευρό της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ τάχθηκαν 250 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας HSBC, όπως ανακοίνωσε χθες η οργάνωση Vote Leave, ελπίζοντας να ανατρέψει τη γενική εκτίμηση ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στο Ηνωμένο Βασίλειο τάσσεται υπέρ της παραμονής.

  Τα αντίπαλα στρατόπεδα έχουν μετατρέψει, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την 23η Ιουνίου και θα κρίνει εάν η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν, τις επιπτώσεις που θα είχε η λεγόμενη Brexit στον ακρογωνιαίο λίγο των εκστρατειών τους.

  Τον περασμένο μήνα, ηγετικά στελέχη του ενός τρίτου και πλέον των μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων, ανάμεσά τους των πετρελαϊκών κολοσσών Shell και BP και του ομίλου τηλεπικοινωνιών BT, τόνισαν πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα έθετε θέσεις εργασίας κι επενδύσεις σε κίνδυνο.

  Χθες η Vote Leave, μια από τις οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης, παρουσίασε τον δικό της κατάλογο υποστηρικτών στους κόλπους του επιχειρηματικού κόσμου. Σε αυτόν περιλαμβάνονται ονόματα όπως αυτό του Μάικλ Γκέχεγκαν, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της HSBC, και του Τιμ Μάρτιν, επικεφαλής του ομίλου JD Wetherspoon, ο οποίος διαχειρίζεται παμπ.

  «Με τον κατάλογο των υποστηρικτών μας στον επιχειρηματικό κόσμο, που μεγεθύνεται, η (εκστρατεία) Vote Leave δείχνει πως ενώ η ΕΕ μπορεί να είναι καλή για τις μεγάλες πολυεθνικές, για τις μικρότερες επιχειρήσεις είναι μια μηχανή καταστροφής θέσεων εργασίας», υποστήριξε ο Μάθιου Έλιοτ, διευθύνων σύμβουλος της Vote Leave.

  Ωστόσο η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε πως δύο από τα πιο γνωστά ονόματα στον κατάλογο της εκστρατείας, ο Τζον Κόντγουελ, ιδρυτής της Phones4U, και ο Ντέιβιντ Ρος, συνιδρυτής της Carphone Warehouse, δεν έχουν ταχθεί υπέρ της Vote Leave. Μάλλον θα «πρέπει να αναρωτηθείτε πώς φτιάχτηκε αυτός ο κατάλογος», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα εκπρόσωπος του Κόντγουελ.

  Η Vote Leave ανακοίνωσε επίσης ότι ιδρύει ένα συμβούλιο επιχειρήσεων το οποίο θα προβάλλει τη θέση πως η παραμονή στην ΕΕ αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο ΗΒ. Επικεφαλής του συμβουλίου αυτού θα τεθεί ο Τζον Λόνγκγουορθ, ο οποίος παραιτήθηκε από το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μετά την τοποθέτησή του υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον πως προσπαθεί να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους.

  Στο μεταξύ, οι Τάιμς γράφουν ότι κερδοσκοπικά κεφάλαια σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις δημοσκοπήσεις εξόδου για να επιτύχουν μεγάλα κέρδη την ημέρα του δημοψηφίσματος.

  Με βάση τον εκλογικό νόμο, είναι παράνομο να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των exit poll ενώ ακόμη οι πολίτες ψηφίζουν, αλλά η επίγνωση των αποτελεσμάτων τέτοιων ερευνών θα μπορούσε να επιτρέψει σε χρηματομεσίτες να έχουν επίγνωση των τάσεων στις αγορές συναλλάγματος: στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν της παραμονής, η στερλίνα προεξοφλείται πως θα καταγράψει μεγάλη άνοδο έναντι του δολαρίου· το αντίθετο αναμένεται να συμβεί εάν οι πολίτες ταχθούν υπέρ της αποχώρησης.

  Η στερλίνα υποχώρησε σημαντικά αυτή την εβδομάδα, καθώς εκτιμήθηκε πως αυξάνονται οι πιθανότητες αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αν και αργότερα σταθεροποιήθηκε.

  «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με το Brexit, ειδικά από μεγάλα κεφάλαια των ΗΠΑ», δήλωσε στους Τάιμς χρηματομεσίτης που δεν κατονομάστηκε.

  Οι πιθανότητες ενός Brexit εκτιμήθηκε πως ενισχύθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Το 46% των Βρετανών λέει "no" στο Brexit

  Το Brexit μπορεί να κοστίσει 100 δισ. στερλίνες

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα