Ιβάνοφ: Κανέναν μέτρο δεν έχει ληφθεί με πρωτοβουλία της ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, μίλησε στο Star και τον Τάσο Τέλλογλου για το κλείσιμο των συνόρων και το προσφυγικό.

«Εάν ήτανε κλειστά τα σύνορα δεν θα μπορούσατε να έρθετε για την συνέντευξη σας. Επομένως γίνεται συζήτηση για την ρύθμιση της ροής παράνομης διάβασης των συνόρων όπου οι δικές σας αρχές άφηναν να περάσουνε εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες», είπε αρχικά για τα σύνορα ο Γκ. Ιβάνοφ και συνέχισε:

«Όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει από την πλευρά μας είναι μέρος από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με όλες τις χώρες της διαδρομής. Κανέναν μέτρο δεν έχει ληφθεί με πρωτοβουλία της ΠΓΔΜ. Φτάσαμε στο σημείο όταν η Αυστρία συμπληρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό να αρχίσουν από Βορρά να κλείνουνε τα σύνορα. Έκλεισε έτσι το πέρασμα από τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Σερβία έτσι εμείς είμαστε οι τελευταίοι οι οποίοι προχωρήσαμε στην ρύθμιση και το κλείσιμο των συνόρων»

«H Ελλάδα γνώριζε ότι όταν η Αυστρία θα συμπληρώσει τον αριθμό που είχε δώσει θα υπάρξει πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, το οποίο και συνέβη και αυτό το γνώριζαν όλοι στην Ελλάδα. Γι αυτό εμείς επιμέναμε ότι όταν θα αρχίσει αυτή η στιγμή και θα αρχίσει να αδειάζει η Ελλάδα να βρεθεί ένας τρόπος με εναέριες συγκοινωνίες δηλαδή με απευθείας πτήσεις ώστε όσοι έχουν μείνει στην Ελλάδα να μεταφερθούν στις χώρες που θέλουν να καταλήξουν και κυρίως στη Γερμανία», επισήμανε ακόμα ο κ. Ιβάνοφ ενώ αναφερόμενος στον φράκτη είπε:

«Εμείς φυλάμε τα εδάφη του δικού μας κράτους. Και γι’ αυτό τοποθετήσαμε το φράκτη. Όχι για να προστατευτούμε από την Ελλάδα αλλά για να προστατευτούμε από τους μετανάστες και πρόσφυγες που έρχονται από το έδαφος της Ελλάδος. Αυτός ο φράχτης θα υπάρχει και θα φυλάσσεται. Και θα εφαρμόζονται και μέσα και διάφορα άλλα τεχνικά μέτρα όπως θερμικές κάμερες και αισθητήρες προκειμένου να εμποδίσουμε τα παράνομα περάσματα. Κάθε βράδυ κόβουν τα σύρματα. Έχουμε καμία 20αρια άτομα που καταστρέφουν το φράκτη, από ανθρώπους που θέλουν να περάσουν λαθραία από εμάς. Αυτό πρέπει να σταματήσει και είναι προς όφελος και της Ελλάδος και όταν ξέρουνε οι άνθρωποι αυτοί ότι δε μπορούν να πάνε προς το βορρά θα σταματήσουν να έρχονται και στην Ελλάδα».

«Σε μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται από την Ελληνική επικράτεια στην χώρα μας ανακαλύψαμε 9000 πλαστά διαβατήρια ταυτότητες και χαρτιά της Φρόντεξ. Ήταν πολύ περίεργες οι ημερομηνίες γέννησης που αναφέρονταν σε αυτά τα χαρτιά της Frontex πχ 01/01 μαζικά ή 5/5. και αυτό μας δημιούργησε υποψίες. Όταν κάναμε όμως έλεγχο, όταν το ζητούσε μάλιστα και η Γαλλική αστυνομία εάν χρησιμοποίησαν αυτό τον διάδρομο τα άτομα που συμμετείχαν στην τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι βρέθηκαν καμία δεκαριά άτομα με την ίδια ταυτότητα. Αντιλαμβάνεστε. Αυτό μας άνοιξε τα μάτια και επιμείναμε να έχουμε πρόσβαση στην βάση του Φρόντεξ και Σένγκεν. Φανταστείτε τώρα εάν συμβεί εκ νέου ένα γεγονός στο Παρίσι να ζητήσει ευθύνη από εκείνους που τους επέτρεψαν να μπουν ξανά στα εδάφη της ΕΕ. Γι αυτό τονίζουμε το μέρος της ασφαλείας αυτής της κρίσης», είπε ο Γκ. Ιβάνοφ σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας.

Απάντηση στον Κοτζιά

«Ο υπουργός σας γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι εκείνα τα μέτρα με αποκλεισμούς που μέχρι τώρα η Ελλάδα βάζει στην ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες. Έτσι να αποσύρει τη δήλωση του και να γνωρίζει ότι ό,τι κάνουμε εμείς το κάνουμε προς όφελος της Ελλάδος.

Μπορεί δηλαδή να μας αποκλείει άλλα 20 χρόνια όπως μέχρι τώρα; Δεν είναι τρόπος καλής γειτνίασης και σχέσεων μεταξύ λαών οι οποίοι ζουν και είναι καταδικασμένοι να ζήσουν μαζί. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία ούτε την γεωγραφία», είπε απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Διαβάστε επίσης:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ