Μπαράζ τρόμου στις Βρυξέλλες – 34 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο αεροδρόμιο και στο μετρό

Τέσσερις εκρήξεις συνολικά, δύο στο αεροδρόμιο και δύο σε διαδοχικούς σταθμούς του μετρό σκόρπισαν τον τρόμο στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί στο αεροδρόμιο και αυτές που ακολούθησαν σε δύο σταθμούς του μετρό, με τον έναν μάλιστα να βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το κτίριο της Κομισιόν, έχουν παραλύσει την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα οι νεκροί ανέρχονται στους 34, 20 στο μετρό και 14 στο αεροδρόμιο, ενώ οι τραυματίες έχουν αγγίξει τους 230. 

Τρεις υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ .

Όπως αναφέρουν οι Βελγικές αρχές, οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο είναι επιθέσεις αυτοκτονίας και σημειώθηκαν κοντά στο check – in της American Airlines. Υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belgas.

Ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έχει στην ατζέντα του τα θέματα ασφαλείας, βρίσκεται μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και έχει συνομιλήσει με υπουργούς Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, αλλά και της Ολλανδίας, η οποία έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος των κ.κ. Αβραμόπουλου και Γιούνκερ είναι ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europol) για την εκτίμηση της κατάστασης και την αποτροπή νέων χτυπημάτων.

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο AMAQ.

“Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου”, ανέφερε.

Δύο συλλήψεις υπόπτων στις Βρυξέλλες

Σε εξονυχιστικούς ελέγχους υπόπτων προχωρούν ο βελγικές Αρχές. Σύμφωνα την ιστοσελίδα της βελγικής εφημερίδα HLN έχουν συλληφθεί δύο ύποπτοι άντρες στο σταθμό του μετρό «Noordstation» των Βρυξελλών.

Τη φωτογραφία ανέβασε στο twitter ο δημοσιογράφος του HLN Frank Eeckhout

Συνελήφθη ύποπτος στην ΟλλανδίαΈνας ύποπτος για  τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες συνελήφθη στον σιδηροδρομικό σταθμό Hoofddorp στο Άμστερνταμ όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ύποπτος βρισκόταν μέσα σε τρένο που είχε ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες. Η αστυνομία κατέβασε όλους τους επιβάτες από το τρένο και διεξάγει έρευνα ενώ έχει αποκλειστεί o σιδηροδρομικός σταθμός.Βρέθηκε Καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου των Βρυξελλών, βρέθηκε ένα Καλάσνικοφ.

 

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, στο αεροδρόμιο βρέθηκαν ακόμα τρία γιλέκα αυτοκτονίας ενώ η βελγική αστυνομία εντόπισε μία πεταμένη ζώνη με εκρηκτικά.

Εκκενώθηκε το κτίριο της Κομισιόν

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VTM εκκενώθηκε το κτίριο της Κομισιόν στο Βέλγιο προκειμένου η αστυνομία να ερευνήσει εξονυχιστικά το κτίριο. 

Οι βελγικές αρχές αποφάσισαν επίσης την εκκένωση του ευρωπαϊκού κτιρίου “Lex”, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σταθμό του μετρό Μάλμπεκ, στο οποίο σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση.

Εκκενώθηκαν επίσης το πανεπιστήμιο των Βρυξελλών ULB ενώ το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VTM μετέδωσε ότι εκκενώνεται ο πυρηνικός σταθμός του Τιχάνζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των μαρτύρων για τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες

Οι δύο εκρήξεις στον χώρο των αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών «προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνδρας φώναξε κάτι στα αραβικά πριν από την πρώτη έκρηξη.

«Ένας κύριος φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη», δήλωσε ο Αλφόνς Λιουρά, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, που βρισκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο.

«Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα πέντε-έξι λεπτά, αλλά άνθρωποι ήρθαν προς το μέρος μου για να μου ζητήσουν βοήθεια», είπε, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στις δύο εκρήξεις του αεροδρομίου δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά.

“Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια…είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο», δήλωσε ξεσπώντας σε κλάματα ο Αλφόνς Λιουρά, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ασφαλείας των αποσκευών για τις πτήσεις που αναχωρούν προς την Αφρική.

«Λυπάμαι, υπήρχε ένας κύριος που έχασε δύο πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο».

Πανηγυρίζουν στο twitter οι τζιχαντιστές

Την ώρα που η Ευρώπη είναι συγκλονισμένη από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι τζιχαντιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδοκιμάζουν τις εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 26 ανθρώπους , σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

“Το ΙΚ θα σας αναγκάσει να το ξανασκεφτείτε χιλιάδες φορές προτού ενθαρρυνθείτε να σκοτώσετε ξανά μουσουλμάνους και να ξέρετε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν τώρα ένα κράτος που τους υπερασπίζεται” γράφει ένας υποστηρικτής του Ισλαμικού κράτους στο Twitter.

Το σοκ των επιβατών στο σταθμό του μετρό και ο απεγκλωβισμός τους 

Πανικοβλημένοι οι επιβάτες του μετρό στις Βρυξέλλες εκκενώνουν το βαγόνι για να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος.

Συγκλονίζει το βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter όπου οι επιβάτες ουρλιάζουν από τον φόβο τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ