Ο Ομπάμα τίμησε τον ήρωα της ανεξαρτησίας στην Κούβα – ΦΩΤΟ

Φόρο τιμής στον Χοσέ Μαρτί, τον ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας, απέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του ποιητή, πολιτικού και μαχητή και κατόπιν υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών. “Είναι μεγάλη τιμή να εκδηλώνω τον σεβασμό μου στον Χοσέ Μαρτί, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για την ανεξαρτησία της χώρας του. Το πάθος του για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση ενοικεί σήμερα στον κουβανικό λαό”, έγραψε ο Ομπάμα.

Η τελετή ξεκίνησε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πλατεία της Επανάστασης.

Ο Χοσέ Μαρτί είναι ο ήρωας της ανεξαρτησίας της Κούβας, της πρώην αποικίας της Ισπανίας. Συνδέεται όμως και με τις ΗΠΑ, καθώς έζησε για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη. Δεν είχε διστάσει όμως να επικρίνει τη χώρα αυτή, εξοργισμένος με τον ρατσισμό των Αμερικανών απέναντι στους Αφροκουβανούς, και να εκφράσει τον φόβο του ότι ο “κολοσσός του βορρά” θα αντικαταστήσει τους Ισπανούς αποικιοκράτες.

Ο Μαρτί πέθανε στην Κούβα το 1895, σε μια μάχη εναντίον των Ισπανών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έκανε λόγο για μια “ιστορική στιγμή” όταν ανακρούστηκαν οι δύο εθνικοί ύμνοι στην καρδιά της Αβάνας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διέσχισε την Πλατεία της Επανάστασης, περνώντας μπροστά από το περίφημο μνημείο του Τσε Γκεβάρα, για να μεταβεί στο Μέγαρο της Επανάστασης για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Διαβάστε επίσης:

Η ιστορική συνάντηση Κάστρο – Ομπάμα στο Μέγαρο της Επανάστασης – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ