Αισιόδοξοι Γιούνκερ και Σουλτς για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως η υπό διαμόρφωση συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και διασφαλίζει την ατομική εξέταση καθενός που αιτείται άσυλο. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής, τόνισε πως κανένας δεν πρέπει να αφεθεί μόνος του σε αυτήν την κρίση.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς υπογράμμισε πως υπάρχει ανάγκη για μια ευρωπαϊκή συμφωνία που θα σέβεται τα διεθνή πρότυπα και θα σπάει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών.

Χαιρέτισε την ανάλυση της Επιτροπής ότι είναι νομικά αποδεκτή η υπό διαμόρφωση συμφωνία, ενώ επίσης κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

«Είναι εντυπωσιακό πως κάποια κράτη-μέλη επιτίθενται με κριτικό τρόπο στις λύσεις που προτείνουμε αλλά δεν δέχονται να πάρουν πρόσφυγες», ανέφερε.

Τέλος, ερωτηθείς για τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ο κ. Σουλτς ανέφερε πως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη το πρωί εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση κοινώς αποδεκτή. Μάλιστα, σημείωσε πως ενδέχεται να ανοίξει το κεφάλαιο που σχετίζεται με την ελευθεροτυπία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Γιούνκερ: Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ

Τουσκ: Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά…

Τούρκος αξιωματούχος: Η Άγκυρα δεν θα υποβάλει νέα αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ