Τραμπ: Δεν έχω συγκροτήσει ομάδα συμβούλων εξωτερικής πολιτικής ακόμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ηγείται της κούρσας των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα της προεδρίας, δήλωσε  ότι δεν έχει συγκροτήσει ομάδα εξωτερικής πολιτικής ακόμα, ενώ τρεις πρώην αξιωματικοί του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών που έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους δεν είναι γνωστοί είτε στο Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είτε στην γενικότερη κοινότητα εξωτερικής πολιτικής γενικότερα.

Ο δισεκατομμυριούχος Νεοϋορκέζος, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αποκάλυπτε τους συμβούλους του για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας τον περασμένο μήνα, είπε στο κανάλι MSNBC ότι είχε συναντήσεις με κόσμο, αλλά δεν είχε κατασταλάξει σε συγκεκριμένα άτομα. Όταν ερωτήθηκε αν έχει ομάδα συμβούλων, είπε χθες, “Ναι, υπάρχει ομάδα. Μάλλον, δεν υπάρχει ομάδα. Θα φτιάξω την ομάδα την κατάλληλη ώρα. Έχω συναντηθεί με πολύ περισσότερα των τριών ατόμων”.

Σε αναφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η εστίασή του είναι στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, στην υπόσχεσή του να αλλάξει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και στην δέσμευσή του να υψώσει τείχη στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν ερωτήθηκε ποιόν εμπιστεύεται για εθνική ασφάλεια, ο Τραμπ είχε καλά λόγια για τρεις με απόψεις που διαφέρουν μεταξύ τους – τον πρώην διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χάας και τους απόστρατους αξιωματικούς του στρατού, τον στρατηγό Τζακ Κιν και τον συνταγματάρχη Τζακ Τζέικομπς.

Στην ιστοσελίδα του τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε λάβει υποστήριξη στην Φλόριντα από δύο “ανώτατους ειδικούς εθνικής ασφάλειας”. Ειδικοί του κλάδου όμως είπαν ότι ξέρουν λίγα για αυτούς τους υποστηρικτές του Τραμπ. Τα άτομα αυτά είναι ο Γκάρι Μπέρντσεν, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της CIA (Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών), και ο απόστρατος συνταγματάρχης Τζέιμς Γουόρισοκ, ο οποίος ήταν κάποτε υποδιευθυντής πληροφοριών για τη συντονιστική ομάδα εθνικής άμυνας κατά τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, και ο οποίος υπηρέτησε επίσης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

“Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πολύ γνωστοί στους κύκλους εξωτερικής πολιτικής.(…) Δεν έχω ακούσει τίποτα για κανέναν τους”, είπε ο Τζόζεφ Νάι, καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρώην πρύτανης της Σχολής Πολιτικών Επιστημών Κένεντι.

Χθες ο Τραμπ απέρριψε κριτική ότι η σκληρή ρητορική του μπορεί να βλάψει το κύρος της Αμερικής στον κόσμο.

Ξένοι διπλωμάτες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ασία έχουν εκφράσει ανησυχία για τον Τραμπ σε αμερικανούς αξιωματούχους, καλώντας τις δημόσιες δηλώσεις του εμπρηστικές και προσβλητικές.

“Κάθε χώρα μας κλέβει στο εμπόριο, και σε άλλα πράγματα. Και το ξέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει με μένα. Θα επαναφέρω το εμπόριο, θα επαναφέρω τις δουλειές μας πίσω”, είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σημαντική νίκη για τον Τραμπ στη Φλόριντα

ΗΠΑ – Ρεπουμπλικάνοι: Αποσύρθηκε άλλος ένας αντίπαλος του Τραμπ – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ