Νόμιμη η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας λέει η Κομισιόν

Απολύτως νόμιμη κρίνει η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη συμφωνία που επετεύχθη στις 7 Μαρτίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι πρόκειται για ένα «προ-σύμφωνο» το οποίο εγγυάται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Ο ίδιος, εξήγησε ότι έχουν μπει οι βάσεις για μια νέα διαδικασία, «μια νέα αρχιτεκτονική», η οποία είναι διαφορετική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και νόμιμη. Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε τα λόγια του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία επί της αρχής της περασμένης Δευτέρας ως «νομικά εφικτή και καλή επιλογή», η οποία όμως χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για το πώς συγκεκριμένα θα οργανωθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο της “καταρχήν συμφωνίας”, είναι η ύπαρξη κατάλληλων διοικητικών δομών και γρήγορων και αποτελεσματικών νομικών διαδικασιών. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα γρήγορων νομικών διαδικασιών, ενδεχομένως επί τόπου στα νησιά. «Ελπίζουμε ότι όταν η συμφωνία λάβει την τελική της μορφή, θα καλύπτεται και αυτό το σημαντικό στοιχείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα του Παυλόπουλου προς την ΕΕ για το προσφυγικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ